Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Po ústupe eboly otvoria v pondelok v Guinei školy

Zdravotníci poučujú ľudí o víruse eboly a ako sa majú chrániť pred jej nákazou v guinejskom meste Conakry 31. marca 2014. Foto: TASR/AP

Všetky školy, ktoré museli v západoafrickom štáte Guinea zatvoriť z dôvodu prevencie pred šírením nákazy ebola, otvoria už v pondelok. Povedal to dnes guinejský minister zdravotníctva Remy Lamah.

Akkra 16. januára (TASR) - Všetky školy, ktoré museli v západoafrickom štáte Guinea zatvoriť z dôvodu prevencie pred šírením nákazy ebola, otvoria už v pondelok. Povedal to dnes guinejský minister zdravotníctva Remy Lamah, ktorého citovala agentúra AP.

Minister Lamah na dnešnej tlačovej konferencii v rámci summitu krajín regionálneho Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v ghanskej Akkre dodal, že otvorenie škôl je dôsledkom toho, že sa "situácia zlepšila".

V Libérii sa školy opätovne otvoria "nasledujúci mesiac", povedala pre AP libérijská chargé d'affaires v Ghane Musu Ruhleová.

V Sierre Leone, štáte, ktorý najviac zasiahla epidémia eboly, ostanú školy naďalej zatvorené.

"Monitorujeme situáciu a potom prijmeme rozhodnutie," povedal sierraleonský minister zdravotníctva Foday Sawi Lahai. "Doviezli sme teplomery, ktoré budú v školách používať ľudia, čo sa vyliečili. Pokiaľ sa toto podarí zrealizovať a zníži sa počet prípadov, zvážime to (otvorenie škôl)," dodal.

Zatiaľ najhoršia epidémia eboly si od jej vypuknutia vlani v marci vyžiadala vyše 8400 ľudských životov z približne 21.200 nakazených ľudí. Tieto údaje sa týkajú predovšetkým troch západoafrických krajín - Libérie, Sierry Leone a Guiney, informovala v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Všetky tri krajiny zaznamenali podľa WHO najnižší týždenný počet nových prípadov za posledné mesiace.