Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Po valorizácii by mzdy lekárov mali v priemere vzrásť o 20 až 30 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada a trvá na naplnení memoranda medzi vládou a odbormi, ktorého podpísanie znamenalo vlani ukončenie akcie hromadných výpovedí lekárov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Mzdy lekárov pracujúcich v nemocniciach sa budú od budúceho roka zvyšovať vzhľadom na to, že sú naviazané na výšku minimálnej mzdy.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská avizovala päťpercentný rast základných miest, v priemere by podľa jej slov malo ísť o 20 až 30 eur. "Rátame s tým," konštatovala pre TASR na margo valorizácie s tým, že aj preto už nie je v súčasnosti ďalší priestor na zvyšovanie miezd lekárov, ktoré žiadajú odbory.

Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada a trvá na naplnení memoranda medzi vládou a odbormi, ktorého podpísanie znamenalo vlani ukončenie akcie hromadných výpovedí lekárov. To okrem iného hovorí aj o zvyšovaní platov lekárov v nemocniciach od januára 2013. Odbory privítali, že ministerka by im dala legislatívnu garanciu zvyšovania miezd, chcú však vedieť, kedy. Odbory ju preto vyzývajú na predloženie návrhu s konkrétnym termínom, zároveň odmietajú, aby bolo zvyšovanie naviazané na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne.

Odbory pripomenuli, že trvajú aj na naplnení ostatných bodov memoranda. "Máme početné pripomienky k plneniu jednotlivých bodov. Pevne veríme, že s pani ministerkou bude LOZ môcť o uvedených návrhoch rokovať osobne ešte v priebehu novembra," uviedol šéf LOZ Peter Visolajský. Šéfka rezortu vidí problém iba v napĺňaní jedného bodu z memoranda, a to zvyšovanie platov.

Podľa memoranda sa platy lekárov a zubárov, ktorých pracuje v nemocniciach asi 7400, mali zvyšovať trikrát. K januáru 2012 mali dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, k júlu tohto roka 1,2- až 1,9-násobku a od januára 2013 by to malo byť 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy. Prvé dve etapy zvyšovania upravila vlaňajšia novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, o tretej, ktorú teraz žiadajú lekári, však právna norma nehovorila.