Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas akcie proti nelegálnym farmaceutikám zadržala polícia 156 osôb

Ilustračné foto Foto: TASR

Počas jednej z najväčších celosvetových akcií skontrolovali policajti a colníci na Slovensku spolu 3591 zásielok a zaistili 272 kusov liekov a 155 kg iných farmaceutík.

Bratislava 19. júna (TASR) – Počas jednej z najväčších celosvetových akcií na úseku boja proti nelegálnym farmaceutickým prípravkom pod názvom Pangea skontrolovali policajti a colníci na Slovensku spolu 3591 zásielok a zaistili 272 kusov liekov a 155 kg iných farmaceutík. Informovali o tom riaditeľ Národnej protidrogovej jednotky (NPJ) Marián Geleta, riaditeľ Národnej ústredne Interpol Miloš Hrvol a riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Akcia Pangea sa koná každoročne od roku 2008. Tento rok sa uskutočnila už ôsmykrát a prebehla v týždni od 9. do 16. júna. V rámci celého sveta sa na nej zúčastnilo 115 krajín, v ktorých zaistili až 21 miliónov kusov liekov v hodnote 81 miliónov USD. Počas akcie zadržali 156 osôb. Polícia a colné orgány sa zamerali aj na webstránky, ktoré ponúkajú na predaj falošné či neregistrované lieky. V dôsledku akcie bolo na celom svete zrušených 2414 takýchto stránok.

Na Slovensku zrušili päť webstránok a zaistili 272 kusov liekov v hodnote 1088 USD.

„Najvýznamnejšie zaistené lieky boli určené na liečbu rakoviny, srdcovo–cievnych ochorení, ďalej išlo o lieky na chudnutie, anaboliká a iné látky s hormonálnym účinkom,“
povedal Marián Geleta.

Podľa neho zaznamenávajú posun distribúcie neregistrovaných a falšovaných liekov z ulice do kyberpriestoru a páchatelia sú zoskupení do medzinárodných štruktúr.

Geleta upozornil aj na nedostatočnú legislatívu v tejto oblasti. „Neumožňuje postih páchateľov, ak obchodujú s liekmi, ktoré nie sú falšované. Ak sú registrované niekde v Ázii, nespadajú pod falšované lieky,“ vysvetlil. Ministerstvo vnútra preto už podľa neho pripravuje zmenu zákona.