Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas druhej vlny pandémie klesol počet diagnostických výkonov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pokles zdravotné poisťovne zaznamenali aj pri CT vyšetreniach (o 9,5 percenta), angiografii (o 10,4 percenta) či pri magnetickej rezonancii (o 5,1 percenta).

Bratislava 13. mája (TASR) - Počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu klesol počet diagnostických výkonov vo všetkých medicínskych odboroch. Najväčší pokles sa zaznamenal pri RTG vyšetreniach a kolonoskopii. Odložená zdravotná starostlivosť mala za následok nielen nárast počtu zbytočných úmrtí, ale aj zhoršenie zdravotného stavu či oneskorenie diagnostiky závažných ochorení. Upozornila na to Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP).

AOPP pripomenula, že odklad zdravotnej starostlivosti počas druhej vlny sa nedotkol len plánovaných operačných výkonov, prevencie, ale aj diagnostiky. Podľa údajov vyžiadaných AOPP od zdravotných poisťovní, ktoré porovnávali posledný kvartál rokov 2019 a 2020, klesol počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna. "Odklad diagnostických výkonov sa v najväčšej miere dotkol RTG vyšetrení (26,8 percenta), kolonoskopie (17,7 percenta) a mamografie (17 percent)," spresnila AOPP.

RTG vyšetrenie tak absolvovalo o 257.533 pacientov menej, kolonoskopiu o 3914 ľudí menej a mamografiu zas o 12.835 pacientov menej. "Zanedbanie prevencie a včasného záchytu ochorení považujem za jeden z najzásadnejších problémov,“ skonštatovala Mária Lévyová, prezidentka AOPP.

Pokles zdravotné poisťovne zaznamenali aj pri CT vyšetreniach (o 9,5 percenta), angiografii (o 10,4 percenta) či pri magnetickej rezonancii (o 5,1 percenta).