Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas Valentínskej kvapky krvi darovalo krv viac ako 20.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzi osobami, ktorí darovali krv, bolo aj 1936 prvodarcov.

Bratislava 26. marca (TASR) – Viac ako 20.000 ľudí darovalo krv počas 26. ročníka Valentínskej kvapky krvi, aj napriek prísnejším podmienkam prijatým pre pandémiu nového koronavírusu. TASR o tom v piatok informovala za Slovenský Červený kríž (SČK) Silvia Kostelná.

"S potešením sme sledovali, ako s nami darcovia krvi zdieľali svoj humánny čin. V týchto časoch plných neistoty a negatívnych správ zverejňovali na sociálnych sieťach svoje posty plné optimizmu a nádeje. Povzbudzovali svojich blízkych a priateľov, vybrali sa v rovnakom termíne v menších skupinách darovať krv," povedala generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová Kesegová.

Ako priblížila, počas kampane prišlo na odberové miesta Národnej transfúznej služby (NTS) SR či hematologicko-transfúziologické oddelenia (HTO) nemocníc 23.476 ľudí. Krv nakoniec darovalo 20.234 ľudí. Medzi osobami, ktorí darovali krv, bolo aj 1936 prvodarcov.

Tento ročník sa podľa SČK nevyhol témam ako lockdown, sprísnené protiepidemiologické opatrenia či obavy o vlastné zdravie. "Každá z týchto tém má priamy vplyv na zásoby krvi, preto tohtoročná kampaň upozorňovala verejnosť aj na túto skutočnosť. Konečné čísla ukazujú, že ľudia napriek pandémii nezostali ľahostajní voči tým, ktorí sú na darovanú krv odkázaní," dodala Kostelná.