Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet mužov v povolaní sestra v SR klesá, bratmi ich nenazývajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komora poukazuje, že mnoho pacientov v súčasnosti pri prvom kontakte nevie, ako má muža v povolaní sestra osloviť.

Bratislava 12. januára (TASR) - Počet mužov, ktorí pracujú ako sestry či pôrodné asistentky, na Slovensku ubúda. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) registrovala ku koncu minulého roka 750 mužov v povolaní sestra a dvoch pôrodných asistentov. Zatiaľ čo od januára 2005 do konca roku 2009 komora zapísala 470 nových mužov, v rovnakom období od začiatku roku 2010 do decembra 2014 pribudlo 282 mužov.

"V povolaní sestra a pôrodná asistentka je na Slovensku z celkového počtu 1,83 percenta mužov," priblížil člen Prezídia, člen Rady a riaditeľ kancelárie komory Milan Laurinc. Priemerný vek muža v povolaní sestra na Slovensku je 39 rokov. Napríklad na Malte je podľa Maltskej organizácie sestier takmer 40 percent mužov v povolaní sestra, pričom v USA a UK je to takmer 10 percent. Tieto rozdiely majú súvisieť aj s platovým ohodnotením.

Komora poukazuje, že mnoho pacientov v súčasnosti pri prvom kontakte nevie, ako má muža v povolaní sestra osloviť. Podľa Laurinca sú muži v ošetrovateľstve najčastejšie oslovovaní ako doktor, sestra, sestrička, zdravotník, ošetrovateľ a podobne. V Slovníku slovenského pravopisu sa nachádza slovné spojenie zdravotný brat, avšak nemá oporu v ošetrovateľstve a nepoužíva sa ani v bežnej praxi. Laurinc preto vyzýva jazykovedcov na diskusiu na tému oslovovania mužov v povolaní sestra a pôrodná asistentka.

"Mnoho ľudí v prvom rade napadne ako pozitívum mužov v povolaní sestra a pôrodná asistentka ich fyzický prínos pre ošetrovateľskú starostlivosť. Ja však vidím ich pozitívum v racionálnom prístupe k výkonu povolania, neprejavujú navonok svoje emócie tak, ako kolegyne, čo samozrejme neznamená, že nemajú cit," dodala prezidentka komory Iveta Lazorová. Za dôležitý považuje aj pohľad na uplatnenie mužov v zdravotníctve ako na oživenie kolektívu prefeminizovaného povolania sestra a pôrodná asistentka.