Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet nových prípadov HIV infekcie vlani stúpol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

Bratislava 30. júna (TASR) – Na Slovensku v roku 2020 diagnostikovali 110 nových prípadov HIV infekcie. Zaznamenaný bol medziročný vzostup o 1,1 percenta. Ide o najvyšší výskyt prípadov v jednom kalendárnom roku. Počas vlaňajšieho roka bolo diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 83 nových prípadov HIV infekcie u Slovákov. Diagnostikovali aj dva prípady AIDS a hlásené boli dve úmrtia pacientov s HIV infekciou. Vyplýva to zo správy, ktorá sa zaoberá problematikou HIV na Slovensku. Vláda ju v stredu vzala na vedomie.

Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kraji. Výskyt HIV či AIDS začali úrady na Slovensku sledovať od roku 1985. Do konca minulého roka ich celkovo zaznamenali u 1284 ľudí, z toho Slovákov bolo 1061 a zvyšok tvorili cudzinci.

U 129 osôb prešla HIV infekcia do štádia AIDS, zomrelo 77 HIV infikovaných ľudí, z toho 58 v štádiu AIDS. HIV infekciou sa väčšinou nakazia muži, ktorí majú nechránený sex s mužmi. Za celé sledované obdobie takto ochoreli v 70 percentách. Heterosexuálnym stykom sa infekcia preniesla v 20 percentách, injekčným užívaním drog v jednom percente. Vyskytol sa aj jeden prípad nákazy mimo Slovenska cez transfúziu krvi. Stalo sa to mimo územia SR v roku 1986. Štatisticky sa vírus takto cez sledované obdobie preniesol v 0,05 percenta prípadov. V 8,95 percenta nebol spôsob prenosu stanovený.

Rezort zdravotníctva v správe poukázal na preventívne programy v tejto problematike. O bezpečnom sexe a rizikách HIV/AIDS chodili aj počas pandémie príslušní odborníci hovoriť marginalizovaným skupinám obyvateľstva, prednášali aj na školách, navštívili azylové zariadenia ministerstva vnútra. V rámci preventívnych aktivít bola zabezpečená prevencia aj u klientov vo výkone väzby alebo trestu odňatia slobody. Z materiálu vyplýva, že pravidelne kontrolovaní sú i vojaci vysielaní na plnenie úloh mimo Slovenska. Prípravu absolvovalo 1281 profesionálnych vojakov.

HIV vírus vyvoláva u človeka stratu imunity voči infekciám a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nádorových ochorení. Ide o nevyliečiteľnú chorobu, podávaním liekov však možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu.

Vyšetrenie anti-HIV protilátok je na Slovensku prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne. Testy robia Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS v Bratislave a regionálne úrady verejného zdravotníctva.