Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet prípadov akútnych respiračných ochorení poklesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lekári nahlásili spolu 38.366 prípadov ARO, najviac v Bratislavskom kraji.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas 43. týždňa klesol v porovnaní s predchádzajúcim o 3,1 percenta. Lekári nahlásili spolu 38.366 prípadov ARO, najviac v Bratislavskom kraji. Naopak najmenej prípadov bolo v Trnavskom kraji. Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informovala Veronika Košťálová z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a chrípke podobné ochorenie diagnostikovali lekári v 2563 prípadoch, čo predstavuje 6,7 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 12,5 percenta. Najviac chorých bolo v Trnavskom a najmenej v Bratislavskom kraji. Aj v tomto prípade boli na ochorenie najcitlivejšie deti do 5 rokov.

Zvýšená chorobnosť bola dôvodom pre prerušenie vyučovania v 11 škôlkach (štyri v Košickom, tri v Žilinskom, dve v Nitrianskom a po jednej v Banskobystrickom a Trnavskom kraji) a jednej základnej škole v Banskobystrickom kraji.