Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Podľa RÚVZ je chrípky v Banskobystrickom kraji zatiaľ málo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na chrípku ochorelo 62 ľudí, čo je prepočítaná chorobnosť necelých 20 na 100.000 obyvateľov.

Banská Bystrica 3. októbra (TASR) – Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípke podobných ochorení (CHPO) je v 40. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji výrazne nižší ako v rovnakom období minulého roka. Podľa hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márie Tolnayovej ide o dobrú správu, a to najmä v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou.

Počet pacientov s ARO v tomto týždni podľa predpokladov odborníkov mierne stúpol, v porovnaní s minulým rokom je však počet chorých výrazne nižší. Regionálni hygienici hlásia 2611 ľudí s ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť viac ako 800 na 100.000 obyvateľov. „Na chrípku ochorelo 62 ľudí, čo je prepočítaná chorobnosť necelých 20 na 100.000 obyvateľov,“ priblížila Tolnayová s tým, že RÚVZ u pacientov eviduje aj nízke percento komplikácií.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Žiar nad Hronom, ale aj v okresoch Zvolen a Žarnovica. Chrípka je aktuálne najrozšírenejšia v okresoch Poltár a Žarnovica. „Najlepšou cestou, ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať,“ pripomenula Tolnayová. Dodala, že najvhodnejším obdobím na očkovanie proti chrípke sú mesiace október a november.