Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Podujatie Dribluj za nádych podporí predčasne narodené deti

Ilustračné foto. Foto: TASR, Roman Hanc

Na športovom podujatí sú pre súťažiacich pripravené viaceré aktivity. Podmienky budú vytvorené aj pre deti so zdravotným znevýhodnením.

Bratislava 9. júna (TASR) - Športovo-zábavné podujatie Dribluj za nádych podporí predčasne narodené deti. Je spojené s verejnou zbierkou. Uskutoční sa v piatok od 14.00 do 18.00 h pri obchodnom centre na Pribinovej ulici v Bratislave. TASR o tom informovalo občianske združenie (OZ) Malíček, ktoré za podujatím spoločne so Slovenskou basketbalovou asociáciou a viacerými partnermi stojí.

"Prvý nádych nie je pre predčasniatka samozrejmosť, dýchanie pre tieto deti nie je maličkosť. Pomôcť v štarte týchto bábätiek do života môžeme spoločne. Športovým dňom či verejnou zbierkou, výťažok ktorých venujeme na nákup dýchacích prístrojov na jednotky intenzívnej starostlivosti pre novorodencov do nemocníc," povedala predsedníčka združenia Ľubica Kaiserová.

Na športovom podujatí sú pre súťažiacich pripravené viaceré aktivity. Podmienky budú vytvorené aj pre deti so zdravotným znevýhodnením. Celý výťažok z podujatia sa venuje na nákup dýchacích prístrojov pre predčasne narodené a rizikové deti v nemocniciach.

Organizátori poukázali na to, že odštartovala aj verejná zbierka Dýchať nie je maličkosť. Vyzbierané financie sa majú rovnako použiť na nákup dýchacích prístrojov. Prispieť je možné na webe https://malicek.darujme.sk/dychat-nie-je-malickost/, načítaním QR kódu zverejneného na webe združenia alebo priamo na piatkovom podujatí.

V súčasnosti sa na Slovensku narodí predčasne každé 13. dieťa. "Predčasný pôrod predstavuje závažné riziká, keď na svet prichádzajú krehké bábätká, doslova, bojujúce o svoje zdravie a budúcnosť. Ich štart do života sa veľmi líši od donosených bábätiek," povedala Kaiserová. OZ Malíček preto podľa jej slov okrem iného realizuje projekty na podporu predčasne narodených detí, pomáha ich rodinám a materiálne podporuje nemocnice.