Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pohlavnú chorobu LGV zatiaľ na Slovensku nezaznamenali

Foto: TASR/AP

Ochorenie sa vyskytuje hlavne v Afrike, Ázii, Karibiku a Južnej Amerike. U mužov je výskyt ochorenia častejší ako u žien.

Bratislava 28. júla (TASR) - Prenosné pohlavné ochorenie lymfogranuloma venereum (LGV), ktoré spôsobujú niektoré druhy chlamýdií, na Slovensku zatiaľ v tomto roku nezaznamenali. Ochorenie sa vyskytuje hlavne v Afrike, Ázii, Karibiku a Južnej Amerike. U mužov je výskyt ochorenia častejší ako u žien. V posledných desiatich rokoch sa zaznamenáva stále častejší výskyt ochorení v oblasti Severnej Ameriky aj v Európe, predovšetkým v komunitách mužov majúcich sex s mužmi.

Ako zdôraznil zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný, podľa poslednej správy z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb z roku 2011 boli v Európe v roku 2009 hlásené tri epidemické výskyty tohto ochorenia v komunite mužov majúcich sex s mužmi. Epidémie sa vyskytli v Belgicku (17 prípadov), Holandsku (86) a vo Veľkej Británii (142). "V období od roku 2000 do roku 2009 bolo v Európe hlásených spolu 1390 prípadov lymfogranuloma venereum z Veľkej Británie, Holandska, Dánska, Belgicka a Írska," priblížil.

LGV sa prenáša pohlavným stykom. "Po siedmich až 21 dňoch od nákazy sa vyskytne na genitáli drobná nebolestivá vyrážka, z ktorej sa vytvorí vred veľkosti šošovice. Rýchlo sa hojí a môže ostať nepovšimnutý," povedal Rovný. Vysvetlil, že za jeden až niekoľko týždňov sa následne zduria spádové uzliny v okolí genitálu a postupne aj konečníka, ktoré sa rozpadajú v hnisavé rany hojace sa jazvami. Ochorenie býva sprevádzané aj horúčkou, zimnicou, bolesťami hlavy, kĺbov a nechutenstvom.

V liečbe sa uplatňujú tetracyklíny vo vysokých dávkach, prípadne erytromycín. Základom prevencie je bezpečné sexuálne správanie.