Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poisťovne vrátili vlani na doplatkoch za lieky vyše dva milióny eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Najvyšší vrátený doplatok bol 1043,86 eura.

Bratislava 30. júna (TASR) - Zdravotné poisťovne vrátili vlani poistencom v rámci ochranného limitu doplatky za lieky vo výške 2,1 milióna eur. Celkovo sa doplatky posielali naspäť vyše 100.000 ľuďom. Poisťovne vlani vracali preplatky za prvé tri kvartály a posledný kvartál roku 2011.

Ako ďalej vyplýva z informácie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, najvyšší vrátený doplatok bol 1043,86 eura. Najviac prostriedkov vrátila najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Podľa novely zákona platnej od apríla 2011 vzniká poistencovi nárok na vrátenie doplatku vtedy, ak za štvrťrok prekročí limit, 45 eur v prípade starobného dôchodcu a 30 eur v prípade zdravotne ťažko postihnutej osoby, o viac ako tri eurá. Nižšie sumy sa pripočítajú do nasledujúceho kvartálu. Počet liekov, na ktoré sa limit vzťahuje, sa od decembra 2011 rozšíril. Sú tak v ňom zakotvené všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa.

Informácia o doplatku za najlacnejší náhradný liek je uvedená v opatrení Ministerstva zdravotníctva SR, to je k nahliadnutiu v každej verejnej lekárni. Lepšej orientácii občanov v tejto problematike môže prispieť aj lieková kalkulačka, ktorú možno nájsť na webovej stránke ministerstva.