Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poisťovne: Za posledné roky stúpli obavy z dôsledkov úrazov o polovicu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Celkovo evidujeme nárast priemerného počtu rizík na osobu o 33 %, uviedla analytička skupiny Zuzana Adamcová.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Za posledné dva roky stúpli obavy z dôsledkov úrazov o polovicu. Počas pandémie nového koronavírusu sa zmenili preferencie klientov pri uzatváraní rizikového životného poistenia. Samotný záujem vzrástol o 40 %. Ukazujú to údaje skupiny Wüstenrot.

Najvýraznejšie sa zmeny podpísali na obavách z úrazov. Záujem chrániť sa pred rizikom trvalých následkov, chirurgického zákroku, liečenia po úraze či smrti spoločne stúpol o 50 % v porovnaní s rokom 2019. Zmeny sa však neobmedzovali len na obavy z tohto rizika.

"Celkovo evidujeme nárast priemerného počtu rizík na osobu o 33 %. To znamená, že klienti chceli byť chránení viac, pred širším spektrom rizík a vo všeobecnosti sa podrobnejšie venovali nastavovaniu svojho poistenia," vysvetlila analytička skupiny Zuzana Adamcová.

Podľa jej slov tento trend podčiarkuje aj vývoj pri voľbe krytia závažných chorôb. Namiesto jedného balíka kritických chorôb si klienti radšej vyberali konkrétne skupiny ochorení, ako sú napríklad srdcovocievne alebo neurologické.

Spolu so zmenami pri nastavení životného poistenia stúpol aj samotný záujem o jeho uzatváranie. Od marca do novembra tohto roka vzrástol v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 takmer o 40 %. Pričom trend sa prejavoval často nárazovo.

"Pri analýze sme si zvolili ako medzník marec. Práve vlani v marci sa prvýkrát v širšom rozsahu prejavili obavy z ochorenia COVID-19 na Slovensku. Z čísiel nám vychádza, že počas pandémie stúpol nielen záujem o rizikové životné poistenie, ale zmenil sa aj prístup klientov k samotnému poisteniu. To môže byť nepriamy dôsledok pandémie. Pripomenutie zraniteľnosti a možných dôsledkov jednotlivých nešťastných udalostí," dodala Adamcová.