Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pomôcť v boji s tabakovou závislosťou môžu aj odborní pracovníci RÚVZ

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mičovič

Ponúkajú individuálne i skupinové poradenstvo.

Bratislava 31. mája (TASR) - Pomôcť záujemcovi zbaviť sa závislosti od tabaku a fajčenia môžu aj odborní pracovníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ponúkajú individuálne i skupinové poradenstvo. Pri príležitosti pondelkového Svetového dňa bez tabaku to pripomenula Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ľudia, ktorí majú záujem prestať fajčiť, sa môžu obrátiť na Linku pomoci na odvykanie od fajčenia na telefónnom čísle 0908 222 722. Je k dispozícii každý pracovný deň od 8.00 do 15.00 h. "Aktívnu akútnu pomoc celoročne ponúkajú aj odborníci z vybraných RÚVZ cez poradne na odvykanie od fajčenia. Podchytávajú ľudí vo fáze rozhodovania sa, aj tým, ktorí zažívajú abstinenčnú krízu. Ponúkajú individuálne i skupinové poradenstvo, ako prestať fajčiť pomocou metód a psychologických techník, uskutočňujú tiež vybrané vyšetrenia,“ spresnila Timea Záluszká z Odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu ÚVZ SR.

Račková zároveň pripomenula, že je vedecky dokázané, že fajčenie alebo užívanie tabakových výrobkov výrazne zvyšuje náchylnosť na respiračné, srdcovo-cievne či onkologické ochorenia. "V kontexte súčasnej pandémie už možno tiež vyhodnotiť, že tabakový dym má imunosupresívny účinok, vďaka čomu sú fajčiari náchylnejší na infekciu. Predpokladá sa, že cigaretový dym spôsobuje oxidačný stres a reakcie zápalu, čo vedie k väčšej náchylnosti na vírusové a bakteriálne infekcie," dodala Záluszká.