Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na infolinku o poplatkoch v zdravotníctve zavolalo takmer 100 ľudí

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti je v účinnosti od 1. apríla 2015.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Takmer 100 ľudí volalo do dnešného dňa na bezplatnú telefonickú linku o poplatkoch. Začiatkom apríla ju zriadilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby predišlo nejasnostiam pri výklade novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá zmeny v poplatkoch prináša.

"O informácie je mimoriadny záujem," informovala TASR riaditeľka komunikačného odboru MZ SR Zuzana Čižmáriková. Otázky sa týkali napríklad oprávnenosti vyberania poplatkov za vypísanie receptu, návrh na kúpeľnú liečbu, vyšetrenie CRP, vypísanie rôznych tlačív, predoperačné vyšetrenie, poplatok za odber krvi, prvovyšetrenie u špecialistu či za vstup do ambulancie v nemocnici.

"Medzi volajúcimi je aj veľa poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí si overujú, dokedy majú požiadať príslušný samosprávny kraj o schválenie a potvrdenie ordinačných hodín, informujú sa, akým spôsobom majú sprístupniť zoznamy zdravotných výkonov a aké ďalšie povinnosti pre nich vyplývajú z novely zákona," povedala.

Infolinka s číslom 0800 611 117 je volajúcim k dispozícii v pracovných dňoch od 9.00 h do 14.00 h. Podnety a otázky môžu ľudia podľa Čižmárikovej adresovať aj na e-mailovú adresu poplatky@health.gov.sk. Najčastejšie otázky a odpovede nájdu záujemcovia aj na webovej stránke MZ SR pod titulom "Poplatky v zdravotníctve".

Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti je v účinnosti od 1. apríla 2015. Lekári tak už nemôžu vyberať poplatky napríklad za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení.

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004.

Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky budú zasielať samosprávnym krajom. Iné ako schválené poplatky, nebudú môcť vyberať.

Okrem poplatkov za administratívu sa ruší aj prednostné objednávanie sa na termíny. Lekári ich môžu vyberať ešte dva mesiace. To sa však netýka tých, ktorí ich nemali zavedené pred účinnosťou novely.