Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre pacientov s porážkou prináša nádej nová moderná liečba

Princíp prelomovej intervenčnej rádiologickej liečby spočíva v odstránení a spriechodnení embolického alebo trombotického uzáveru mozgovej tepny pomocou špeciálneho zariadenia.

Bratislava 19. júla (TASR) - Najnovšiu liečbu cievnej mozgovej príhody už majú k dispozícii aj slovenskí pacienti. V bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) po prvýkrát uskutočnili najmodernejšiu miniinvazívnu liečbu. Endovaskulárnu liečbu, nazývanú aj stent-trombektómia, zatiaľ v júni a júli postúpili traja pacienti.

"Liečba je vhodná a mimoriadne účinná u pacientov v krátkom čase do šiestich hodín po prekonaní cievnej mozgovej príhody, na podklade tzv. veľkých uzáverov mozgových tepien. Pri doterajšej liečbe mali takíto pacienti horšiu prognózu," informovala hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová.

Princíp prelomovej intervenčnej rádiologickej liečby spočíva v odstránení a spriechodnení embolického alebo trombotického uzáveru mozgovej tepny pomocou špeciálneho zariadenia. Samotná endovaskulárna liečba trvá približne hodinu a je doplnková k existujúcej štandardnej liečbe hyperakútnej cievnej mozgovej príhody.