Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pôrodné asistentky nedostanú nové právomoci

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti od Daniela Lipšica (nezaradený).

Bratislava 18. júna (TASR) - Pôrodné asistentky v samostatnej praxi naďalej nebudú môcť poskytovať predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti od Daniela Lipšica (nezaradený). Opozičný poslanec navrhoval, aby asistentky mohli túto starostlivosť poskytovať a mali ju hradenú z verejného zdravotného poistenia.

"V každej z krajín EÚ majú možnosť pôrodné asistentky vykonávať samostatnú prax po splnení podmienok v plnom rozsahu a v plnom rozsahu im ju zdravotné poisťovne aj uhrádzajú," upozornil Lipšic s tým, že pôrodná asistentka poskytuje starostlivosť v pôrodnej asistencii v ambulantnej starostlivosti, ústavnej starostlivosti, ale aj v prirodzenom sociálnom prostredí ženy.

Lipšic chcel, aby pôrodná asistentka mohla navštevovať tehotné ženy počas tehotenstva, ale aj po pôrode v jej domácom prostredí. Zisťovala by, či je pripravená na pôrod, či má základné vybavenie, učila by mamičku správne dýchať, uvoľňovať svaly či pripravovať na dojčenie. Za poradňu mal byť aj naďalej zodpovedný gynekológ.

"Po pôrode pôrodná asistentka navštívi mamičku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne raz do týždňa počas obdobia šestonedelia," uviedol Lipšic ďalej v návrhu. Asistentka mala pomáhať pri problémoch s dojčením, sledovať zdravotný stav v období šestonedelia. V prípade, že vzniknú vážnejšie problémy, pôrodná asistentka mala odporučiť okamžité vyšetrenie u gynekológa.