Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mikolášik: Dôstojné umieranie je dnes, bohužiaľ, pre mnohých luxusom

Miroslav Mikolášik

Chronicky chorí pacienti sú podľa Mikolášika vzhľadom na cenu liekov často nútení počítať, koľkokrát si môžu dovoliť navštíviť lekára.

Bratislava 11. februára 2013 (TERAZ.sk) - Poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik sa vyjadruje k Svetovému dňu chorých, ktorý pripadol na dnes 11. februára 2013.

„V kalendári sú dni, ktoré sú spomienkou na to, čo sa nám podarilo, ale aj také ako dnešný, keď myslíme na nevyliečiteľne chorých a umierajúcich. Tieto sú výzvou vstúpiť si do svedomia, či robíme všetko, aby sme im v ich situácii pomohli,“ konštatoval v súvislosti s dnešným Svetovým dňom chorých lekár a poslanec Európskeho parlamentu (EP) Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH).

Mnohé správy podľa neho, bohužiaľ, poukazujú na to, že dôstojné umieranie je pre mnohých stále luxusom. Napriek tomu, že žijeme v dvadsiatom prvom storočí a patríme k vyspelým krajinám sveta.

„Médiá napríklad nedávno zverejnili list lekárky o rozhodnutí vedenia jednej z regionálnych nemocníc, že nie je potrebné, aby bol na oddelení dlhodobo chorých lekár prítomný v noci a cez víkend. Predstavte si, že váš ťažko chorý príbuzný leží v nemocnici a pritom je šesťdesiat tri a pol hodiny týždenne bez lekárskej starostlivosti,“ pripomenul člen Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín šetrenie v slovenskom zdravotníctve na nevhodnom mieste.

„Nemali by sme zabúdať, že Európania vnímajú zdravotnú starostlivosť ako jedno z kritérií, ktoré odlišuje životnú úroveň v Európe od životnej úrovne v iných štátoch,” dodal s tým, že je potrebné sa zamerať na kvalitu zdravotnej starostlivosti vo všetkých regiónoch. „Ani v tých ekonomicky slabších nemôže klesnúť pod zákonmi garantovanú úroveň, čo sa, bohužiaľ, často stáva s poukázaním na finančnú krízu.“

Chronicky chorí pacienti sú podľa Mikolášika vzhľadom na cenu liekov často nútení počítať, koľkokrát si môžu dovoliť navštíviť lekára. O paliatívnej starostlivosti na sklonku života ani nehovoriac, keďže jej dostupnosť často závisí od možností peňaženky ťažko chorého pacienta.

Svetový deň chorých sa slávi každoročne od roku 1992, keď ho ustanovil pápež Ján Pavol II. Tento deň je venovaný nevyliečiteľne chorým ľuďom na celom svete. Cieľom je vytváranie podmienok pre chorých, aby mohli znášať nevyliečiteľné choroby a čeliť smrti v dôstojných podmienkach.