Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poštová ulica bude premenovaná na „ViaDIA – Cesta diabetikov“

Foto: ViaDIA.sk

Nezdravý životný štýl a nedostatočná osveta spôsobujú, že na Slovensku pribudne do roku 2030 ďalších 400 000 diabetikov, čo znamená 60 nových diabetikov denne.

Bratislava 7. novembra (OTS) - Upozorniť na to, že nevedomosť môže byť prisladká, chce premiérový ročník informačno-vzdelávacieho podujatia v centre Bratislavy ViaDIA – Cesta diabetikov.

Taxikári môžu mať v novembri v Bratislave problém. Počas Svetového dňa diabetu, ktorý je stanovený na 14. novembra, sa Poštová ulica v Bratislave symbolicky premenuje na „ViaDIA – Cesta diabetikov“. Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci s partnermi chce aj týmto spôsobom upriamiť pozornosť na rastúci problém diabetu.

V centre Bratislavy tak vyrastie pomyselná „cesta diabetikov“, kde sa dozviete najnovšie informácie o diabete, jeho prevencii a vplyve na rôzne choroby. Návštevníci podujatia tu nájdu niekoľko stanovíšť na meranie glykémie, krvného tlaku, či dokonca aj predispozície na tzv. diabetickú nohu. Zástupcovia pacientskych organizácií ukážu, že diabetes nie je prekážkou športu a plnohodnotného aktívneho života. Presvedčia vás o tom príklady úspešných ľudí s diabetom, športové úspechy slovenských diabetikov a netušené možnosti najmodernejšej liečby.

Predlžujúca sa dĺžka dožitia, epidémia obezity, nezdravý životný štýl a nedostatočná osveta majú za následok, že Slovensko patrí medzi krajiny s prognózou významného nárastu počtu pacientov s diabetes mellitus. Podľa odborníkov budeme mať v roku 2030 viac ako 600 000 ľudí s diabetom. Najhoršie je na tom Bratislavský kraj, kde je takmer 1,8-krát viac diabetikov ako napríklad v Prešovskom kraji,“ vysvetľuje predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. a dodáva: „Naším cieľom je šíriť osvetu nielen medzi pacientmi s diabetom, ale aj širokou verejnosťou. Diabetes sa totiž môže dotýkať každého z nás.“


Poznáte svoju glykémiu?
Kľúčovým pojmom v prevencii diabetu je glykémia. Napriek tomu, že je rovnako dôležitá pre naše zdravie ako cholesterol a krvný tlak, len málokto o nej niečo tuší. „Glykémia vyjadruje množstvo cukru v krvi. V prípade dlhotrvajúcich výkyvov nastávajú vážne zdravotné komplikácie v podobe slepoty, postihnutých obličiek, amputácie nôh, či infarktu,“ upozorňuje docent Martinka a dodáva: . „Hlavným cieľom liečby cukrovky je udržanie normálnej hladiny glykémie, ktorá nalačno nemá byť nižšia ako 6 mmol/l a po jedle nižšia ako 7,5 mmol/l.“

6 najnezmyselnejších mýtov o diabete:
1. Cukrovku dostane len ten, kto je veľa sladkostí.
2. Diabetik už nikdy nemôže jesť sladké.
3. Cukrovka je starecká choroba.
4. Cukrovka môže byť nákazlivá.
5. Ovocie obsahuje veľa cukru, preto by ho diabetici nemali jesť.
6. Z detskej cukrovky sa vyrastie.


O projekte ViaDIA
Projekt ViaDIA ukazuje, že plnohodnotne žiť s cukrovkou, znamená zodpovedný prístup k ochoreniu a dodržiavanie všetkých pravidiel, ktoré si diabetes vyžaduje. „Aby ste mohli viesť plnohodnotný a kvalitný život, potrebujete dostatok informácií,“ zdôrazňuje spoluautor projektu MUDr. Vladimír Uličinasky a dodáva: „Úspešná liečba cukrovky si vyžaduje, aby sa pacient stal aktívnym spolutvorcom svojej liečby.“ Ďalší autor projektu MUDr. Zbyněk Schröner dopĺňa: „Našou snahou je prekonať bariéry, ktoré cukrovka so sebou prináša. Chceme podať pomocnú ruku nielen pacientom s cukrovkou, ale aj ich blízkym, aby mohli spolu prežiť zdravší, plnohodnotnejší a kvalitnejší život.“

Generálnym partnerom projektu ViaDIA je spoločnosť Sanofi. Podujatie organizované Slovenskou diabetologickou spoločnosťou podporili aj Hlavné mesto SR Bratislava, Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku, Zväz diabetikov Slovenska a občianske združenie DIADOR.

Viac informácií o živote s cukrovkou a jej prevencii nájdete na www.viadia.sk.