Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Povolenie na prevádzku má 166 umelých kúpalísk

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Deťom, alergikom a osobám s oslabeným imunitným systémom neodporúča ÚVZ kúpanie na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach i vodnej nádrži Duchonka.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Na konci 33. týždňa malo povolenie na prevádzku 166 umelých kúpalísk a 564 bazénov. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na desiatich prírodných kúpaliskách a viacero vodných plôch s neorganizovanou rekreáciou v jednotlivých krajoch. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Deťom, alergikom a osobám s oslabeným imunitným systémom neodporúča ÚVZ kúpanie na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach i vodnej nádrži Duchonka. "Voda nie je vhodná na kúpanie ani na prírodnej vodnej ploche Štrkovisko Čaňa a vodnej nádrži Brezová pod Bradlom," uviedla hovorkyňa.

Hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie nevyhoveli na základe posledných laboratórnych výsledkov vzorky vody odobrané na odbernom mieste vodná nádrž Tajch. Hygienici tam zaznamenali prekročené medzné hodnoty cyanobaktérie, ako aj zníženú priehľadnosť a zvýšenú hodnotu celkového fosforu. Prekročenú hodnotu ukazovateľa chlorofyla evidujú na Zelenej vode – Kurinec a ukazovateľov chlorofyla a cyanobaktérie v rekreačnej oblasti Gazarka Šaštín-Stráže.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pokračujú vo vykonávaní kontrolných odberov vzoriek vody na umelých a prírodných kúpaliskách, pokračujú tiež v monitorovaní kvality vody na kúpanie na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku je možné nájsť na webovej stránke www.uvzsr.sk.