Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pracovníci ústavu vo V. Hágoch žiadajú o stretnutie s ministrom

Na archívnej snímke Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch. Foto: TASR - František Iván

Dôvodom sú personálne zmeny na poste riaditeľa - štatutárneho zástupcu, za posledných šesť mesiacov sa totiž na tejto pozícii vystriedali už štyria ľudia.

Vyšné Hágy 10. októbra (TASR) - Zamestnanci Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch v otvorenom liste žiadajú o osobné stretnutie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). Dôvodom sú personálne zmeny na poste riaditeľa - štatutárneho zástupcu, za posledných šesť mesiacov sa totiž na tejto pozícii vystriedali už štyria ľudia.

Zamestnanci podľa svojich slov s nevôľou prijali informáciu o odvolaní Jozefa Poráča, ktorý tento ústav viedol 15 rokov. Tvrdia, že zariadenie pozdvihol, zastabilizoval, za jeho vedenia ústav finančne prosperoval a získal si dobré meno u obchodných partnerov i pacientov. Od 7. apríla však rezort prechodne poveril vedením primára Petra Šterbáka, následne Slavka Rodáka, ktorý predtým pôsobil ako riaditeľ svidníckej nemocnice. Po štyroch mesiacoch sa však v piatok (7. 10.) podľa zamestnancov na základe výberového konania stal novým riaditeľom Lukáš Kokorák.

"Podľa našich informácií doposiaľ žiadnu nemocnicu neriadil. Ako je možné, že na úspech v tomto výberovom konaní postačilo 154 bodov, keď podľa smernice ministerstva o výberovom konaní na obsadenie miesta vedúceho zamestnanca, ktorý je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu štátnej príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu, je potrebných minimálne 165 bodov," pýtajú sa zamestnanci v otvorenom liste. Domnievajú sa, že vzhľadom na ekonomickú, energetickú a personálnu krízu by mal ústav riadiť skúsený manažér. Referencie vymenovaného riaditeľa z predchádzajúcich pracovísk sú podľa nich rozporuplné.

Zamestnanci zároveň tvrdia, že týmito krokmi ministerstvo destabilizuje prosperujúcu nemocnicu a vzniká nemožnosť dlhodobého plánovania a rozvoja ústavu. "Uvedené má negatívny vplyv aj na psychiku zamestnancov a ich výkonnosť v práci," skonštatovali pracovníci, ktorí ministra žiadajú o osobné stretnutie najneskôr do stredy 12. októbra.