Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre alergikov ostáva peľová situácia viac-menej stabilizovaná

Ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), archívna snímka. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene v nízkych denných hladinách.

Banská Bystrica 3. septembra (TASR) - V uplynulých dňoch na celom území Slovenska dominoval peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy, tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval len v nízkych koncentráciách. Zhodnotila to pre TASR Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Ako zdôraznila, prudké ochladenie a zrážková činnosť prispeli k výraznému zníženiu denných koncentrácií peľu v ovzduší.

„Peľ ambrózie na rozdiel od minulých rokov dosahoval len nízke koncentrácie a v ojedinelých prípadoch dosiahol alergiologicky významné hladiny. Sezóna paliny už prešla svojím vrcholom a jej peľ sa vyskytoval tiež len v nízkych koncentráciách. Peľová situácia ostáva naďalej viac-menej stabilizovaná,“ konštatovala Lafférsová s tým, že poklesli i denné koncentrácie všetkých spór húb (plesní).

Podľa nej po oteplení možno očakávať nárast denných koncentrácií najmä peľu pŕhľavy a ambrózie. Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene v nízkych denných hladinách.