Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre kvalitné slnečné okuliare treba zájsť do optiky

Pre kvalitné slnečné okuliare treba zájsť do optiky. Foto: TASR/AP Photo

Chrániť zrak by rodičia mali už dvojročným deťom.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Zrak si treba v lete chrániť kvalitnými slnečnými okuliarmi. Kde ich nájsť? Primárka Kliniky detskej oftalmológie v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici Dana Tomčíková hovorí, že ak chce človek kvalitné okuliare, mal by ich hľadať v optike. "Tam by si nemali dovoliť predať nejaký brak," radí.

Ťažko podľa nej predpokladať, že okuliare kúpené na trhu budú mať dostatočný UV filter na to, aby ochránil oči. "V niektorých optikách vlastnia prístroj, na ktorom sa dá UV filter zmerať," dodala.

Rodičia by mali k noseniu okuliarov motivovať už aj svoje ročné či dvojročné deti. Výhodou v súčasnosti podľa nej sú pekné modely okuliarov, ktoré sa stávajú aj módnym doplnkom. "Tá doba, keď deti nechceli nosiť okuliare, lebo im nesvedčali, je už preč, zdôraznila. Zrak detí, ktoré okuliare odmietajú, čiastočne ochráni aj čiapka so šiltom. Úplne malé deti by sa slnku nemali vystavovať vôbec. "Menšie bábätká by mali byť v tieni s čiapkou so šiltom," upozornila odborníčka.