Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre poštípanie či bodnutie hmyzom mali záchranári takmer 230 zásahov

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

V súvislosti s bodnutím hmyzom za posledné tri roky záchranári neevidujú úmrtie.

Bratislava 27. júla (TASR) - Pre poštípanie či bodnutie hmyzom zasahovali záchranári v tomto roku zatiaľ 228-krát. Sto pacientov v tejto súvislosti previezli do nemocnice. Pre TASR to uviedol vedúci odboru zdravotnej starostlivosti Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Július Pavčo.

Stredisko podľa neho oproti minulým rokom neeviduje zvýšený nárast zásahov pre poštípanie hmyzom. Poukázal pritom, že vlani ošetrili 418 pacientov a 195 pacientov transportovali do ústavného zdravotníckeho zariadenia. V súvislosti s bodnutím hmyzom za posledné tri roky neevidujú úmrtie.

Pavčo pripomenul, že počas leta pre extrémne teploty narastá počet zásahov z dôvodu kolapsov. "Len v mesiaci júl 2022 záchranári ošetrili viac ako 1800 pacientov," ozrejmil. Zároveň vyzval, aby sa ľudia počas najväčších horúčav nezdržiavali na priamom slnku, pili dostatok tekutín a nepreceňovali svoje sily pri športových aktivitách.

Počas leta podľa neho stúpa aj počet úmrtí v súvislosti s kúpaním. "Za mesiace jún a júl evidujeme 15 tragických úmrtí, z toho štyri deti," informoval. Upozornil, že deti by mali mať pri vode plávacie pomôcky a byť pod dozorom rodiča či inej dospelej osoby. Dospelí by podľa neho nemali plávať po užití alkoholu alebo skákať do neznámych vôd.