Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štát určil, koľko je ochotný zaplatiť za rok zdravého života pacienta

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Do zoznamu liekov, ktoré sa platia z verejných peňazí, sa tak od decembra 2011, keď sa na Slovensku hranica zaviedla, nedostalo 23 liekov.

Bratislava 3. júna (TASR) - Štát podľa novín Denník N určil hranicu, koľko je ochotný zaplatiť za rok zdravého života pacienta. Hranica neznamená, že pri vážnom úraze lekár začne prepočítavať, koľko bude liečba stáť. Znamená však, že na Slovensku sú lieky, ktoré ju neprekračujú.

Poisťovne tak preplatia len taký liek či pomôcky, ktoré umožnia pacientovi prežiť rok zdravého života asi za 20- až 30-tisíc eur. Táto suma sa určila ako 24 až 35-násobok priemernej mzdy za dva roky dozadu. Vyššia hranica je pre lieky na zriedkavé choroby. Teda také, ktoré má menej ako jeden človek zo stotisíc. Niektoré lieky môžu získať aj výnimku. Do zoznamu liekov, ktoré sa platia z verejných peňazí, sa tak od decembra 2011, keď sa na Slovensku hranica zaviedla, nedostalo 23 liekov.

Problém s hranicou majú niektorí onkológovia. Pre ňu totiž ku nám neprídu často lieky na rakovinu. Téme sa venuje denník v článku s názvom "Prečo stojí rok zdravého života u nás 30-tisíc eur?".