Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dnes je Medzinárodný deň sestier, narodila sa Florence Nightingalová

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Florence Nightingalová sa narodila 12. mája 1820, teda pred 125 rokmi, v talianskom meste Florencia, podľa neho má krstné meno.


Ženeva/Londýn/Bratislava 12. mája (TASR) - Sestry - sila pre zmenu: efektívna starostlivosť a efektívne náklady. Tak v roku 2015 znie téma Medzinárodného dňa sestier. Na celom svete sa slávi 12. mája ako spomienka na narodenie priekopníčky ošetrovateľstva a povolania zdravotnej sestry Florence Nightingalovej z Veľkej Británie.

Medzinárodná rada sestier (ICN) so sídlom v Ženeve slávi každý rok tento pre sestry významný deň aj publikovaním a distribuovaním propagačných a informačných materiálov pre sestry na celom svete. Členom ICN je aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSAPA). V roku 2015 ICN zdôraznila, že aktivity súvisiace s Medzinárodným dňom sestier budú pokračovať aj po 12. máji a majú ich vykonávať nielen sestry, ale aj ďalší personál. "Rozhodne povzbudzujeme všetky sestry, nech žijú a pracujú kdekoľvek, aby v maximálnej miere využili tohtoročnú tematickú kampaň - Sestry - sila pre zmenu: efektívna starostlivosť a efektívne náklady - počas celého roka buď na individuálnej úrovni, alebo v skupinách," uviedla ICN na svojej webovej stránke.

ICN zaujíma stanoviská v takých oblastiach, akými sú úloha sestier v zdravotníckych zariadeniach, dobré sociálno-ekonomické postavenie sestier, riadne fungujúce zdravotnícke systémy, sústreďuje sa na samotnú profesiu sestier.

ICN, založená v roku 1899, je najvýznamnejšou medzinárodnou organizáciou zoskupujúcou zdravotnícky personál. Spravujú ju sestry, cieľom ich práce je zabezpečovať kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť na celom svete, solídnu zdravotnícku politiku všade na planéte, zlepšovať odbornú prípravu sestier ako aj zaistiť samotnú existenciu profesie sestier na medzinárodnej úrovni tak, aby ju rešpektovali na všetkých úrovniach spoločnosti. Rada sa usiluje, aby sestry predstavovali a boli ponímané ako kompetentný personál prinášajúci spokojnosť pacientom. ICN zastrešuje 130 národných asociácií či komôr sestier a reprezentuje vyše 13 miliónov stredných zdravotníckych pracovníkov na svete.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek si pravidelne pripomínala Medzinárodný deň sestier slávnostným seminárom.

Zároveň je 12. máj príležitosťou, keď sa sestrám udeľuje cena Biele srdce. Za symbol sestier bolo srdce bielej farby oficiálne vybrané v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Symbolizuje súcit, vedomosti a ľudskosť, teda všetko to, čo sa očakáva od práce sestry. Biela farba srdca znázorňuje integráciou všetkých farieb a svedčí o sympatiách sestier ku všetkým ľuďom. Biela farba sa okrem toho prakticky vždy spájala so starostlivosťou sestier, s oddanosťou, hygienou a útechou.

Na Slovensku sa cena Biele srdce, podľa informácií na stránke SKSAPA, bude udeľovať 22. mája tohto roku v hoteli Bratislava v hlavnom meste Slovenska.

Florence Nightingalová sa narodila 12. mája 1820, teda pred 125 rokmi, v talianskom meste Florencia, podľa neho má krstné meno. Jej rodičia William Edward a Frances Nightingalovci boli dva roky na svadobnej ceste. Počas nej sa im narodila v talianskom meste Neapol najskôr Parthenope, potom o rok neskôr vo Florencii - Florence.

Tá sa postavila proti dobovým konvenciám a odmietla zostať ženou v domácnosti. Za svoju životnú dráhu si vybrala zdevalvovanú profesiu ošetrovateľky, vyhradenú pre chudobných. Najväčším a najvýraznejším prejavom jej angažovania sa pre profesiu bola účasť v Krymskej vojne. Prepukla v marci 1854 medzi Britániou, Francúzskom a Tureckom proti Rusku. Britský minister vojny Sidney Herbert vyslal Nightingalovú na Krym. Odcestovala tam 21. októbra 1854 s 38 dobrovoľníčkami. V lokalite Uskudar vyčistili a upravili miestnu nemocnicu a podarilo sa im znížiť úmrtnosť ranených zo 40 percent na dve percentá.

Jej návrat do Británie 7. augusta 1857 bol triumfálny. Florence Nightingalová obetovala celý život podpore ošetrovateľstva. Založila školu pre zdravotné sestry nesúcu jej meno.

Zomrela 13. augusta 1910 po dlhej chorobe.