Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pred 50 rokmi lekári transplantovali prvú obličku na Slovensku

Transplantácia obličky Foto: TASR/AP

Aj keď pre pandemické opatrenia bolo transplantácií v minulom roku menej, lekárom sa podarilo zachrániť život 160 pacientom, z toho 115 práve transplantáciou obličky.

Bratislava 22. júna (TASR) - Pred 50 rokmi transplantovali lekári prvú obličku na Slovensku. V Nemocnici akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch si výročie pripomínajú rekonštrukciou a modernizáciou transplantačného centra pre obličky.

"Aj touto cestou si chce vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava uctiť 50. výročie prvej transplantácie obličky na Slovensku a v Bratislave a poskytnúť pacientom aj zdravotníkom moderné prostredie spĺňajúce vysoký hygienický štandard a čo najväčší komfort," povedal riaditeľ nemocnice Alexander Mayer.

Aj keď pre pandemické opatrenia bolo transplantácií v minulom roku menej, lekárom sa podarilo zachrániť život 160 pacientom, z toho 115 práve transplantáciou obličky. "Pred nami však stoja nové výzvy. Systematickým prístupom čo najskôr vrátiť počty odberov a transplantácií na úroveň z obdobia pred pandémiou a zintenzívniť všetky naše aktivity v tejto oblasti," uviedol prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti Ľuboslav Beňa. Na problematiku darcovstva a transplantácií orgánov upozorňuje spoločnosť kampaňou Sedem životov.