Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Predčasne narodeným novorodencom v Rožňave poslúži nový inkubátor

Inkubátor Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V rožňavskej nemocnici sa ročne narodí asi 550 až 600 detí, pričom až 10 percent z nich je predčasne narodených.

Rožňava 4. júla (TASR) - Novorodencom, ktorí sa v rožňavskej Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory narodia predčasne či s nízkou pôrodnou váhou, pomôže nový inkubátor.

Zároveň poslúži nedonoseným deťom alebo drobcom s poruchami popôrodnej adaptácie, ktorí potrebujú trvalé monitorovanie či podporu pri udržiavaní optimálnej telesnej teploty.

"Vybavenie oddelenia intenzívnym inkubátorom významne skvalitní starostlivosť o deti z celého regiónu, ktoré v Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory Rožňava prichádzajú na svet," komentovala dnes primárka detského oddelenia rožňavskej nemocnice Eva Mocová. Cena inkubátora je približne 11.000 eur.

V rožňavskej nemocnici sa ročne narodí asi 550 až 600 detí, pričom až 10 percent z nich je predčasne narodených. Inkubátor bude plne nahrádzať vnútromaternicové prostredie matky – správne teplo, vlhkosť, koncentráciu kyslíka.

"Je nevyhnutný aj pre bábätká, ktoré potrebujú presne dávkovanú kyslíkovú liečbu vzhľadom na poruchy dýchania a kardiovaskulárneho systému. Tieto poruchy môžu byť spôsobené postihom pľúc alebo aj iných orgánov, ktorých dôsledkom sú napríklad nezrelosť pľúc, infekcie, ochorenia kardiovaskulárneho systému, krvné ochorenia, poruchy vnútorného prostredia či vrodené vývojové chyby," uviedla pre TASR Zuzana Gajdošiková, PR manažérka spoločnosti Svet zdravia, ktorá prevádzkuje rožňavskú nemocnicu.