Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Predĺženie licencií pre záchranky je podľa ministerky technická úprava

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo zdravotníctva navrhlo predĺženie platnosti povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby zo štyroch na šesť rokov.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Predĺženie platnosti povolení pre záchranky o dva roky vníma ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) skôr ako technickú úpravu, ktorá mala vyplynúť z technických požiadaviek prevádzkovateľov napríklad v súvislosti s odpisom vozidiel.

"Beriem to skôr ako technické úpravy tak, aby zodpovedala legislatíva praxi a bola v súlade s ostatnými účtovnými alebo zákonnými požiadavkami," skonštatovala pre TASR Zvolenská

Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti má okrem dlhších licencií priniesť aj zmeny v spôsobe výberového konania prevádzkovateľov záchraniek, kde sa dopĺňajú nové požiadavky. Tým podľa Zvolenskej ministerstvo reaguje na nález súdu. Na súde skončil predchádzajúci spôsob prerozdeľovania licencií z čias exministra Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorí napadli viacerí neúspešní uchádzači. Dôvodom mali byť požiadavky v rámci výberového konania nad rámec zákona.

Ministerstvo zdravotníctva navrhlo predĺženie platnosti povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby zo štyroch na šesť rokov.

Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý už schválila vláda, zároveň prináša povinnosť predložiť spolu so žiadosťou o vydanie povolenia aj doklad o personálnom zabezpečení prevádzkovania záchranky a projekt stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby.