Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vláda odobrila novelu riešiacu problém s prednostnými vyšetreniami

Ilustračné foto Foto: TASR

Návrh nezasahuje do dĺžky prednostných vyšetrovacích hodín a naďalej ponecháva samosprávnym krajom kompetenciu rozhodovať o výške doplatku za prednostné vyšetrenie.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Vláda SR dnes odobrila návrh opozičných poslancov z Mosta-Híd, ktorý reaguje na množiace sa sťažnosti pacientov týkajúce sa prednostného poskytnutia ambulantnej starostlivosti. Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti preto po novom stanovuje, že medzi dobami na prednostné vyšetrenia musia byť vyhradené dve hodiny na riadnu ordináciu, aby aj pacienti, ktorí si nepriplatia, mohli byť v riadnom čase ošetrení.

Kabinet opozičnú novelu odobril po tom, čo ju odporučilo schváliť ministerstvo zdravotníctva. To však návrh doplnilo aj o potrebnú novelizáciu súvisiacich právnych noriem. Návrh nezasahuje do dĺžky prednostných vyšetrovacích hodín a naďalej ponecháva samosprávnym krajom kompetenciu rozhodovať o výške doplatku za prednostné vyšetrenie. Nová je však spomínaná povinnosť vyhradiť si počas ordinačných hodín aj čas pre pacientov, ktorí si nepriplatia.

Legislatívny rámec, ktorý reaguje najmä na znevýhodňovanie pacientov zo slabších sociálnych skupín, má priniesť aj možnosti regulácie a kontroly. Čas na prednostné vyšetrenie majú schvaľovať lekári samosprávnych krajov, ktorí majú mať aj možnosť kontroly ich dodržiavania.