Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Predsedníčkou ÚDZS má byť Monika Pažinková

M. Pažinková je od februára minulého roka členkou Dozornej rady ÚDZS.

Bratislava 19. júla (TASR) - Novou predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) má byť od začiatku augusta Monika Pažinková. Vo funkcii tak má nahradiť Jána Gajdoša, ktorý sa vzdal funkcie. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská už predložila návrh na jej menovanie na rokovanie vlády.

M. Pažinková je od februára minulého roka členkou Dozornej rady ÚDZS. "Jej profesionálna dráha naozaj ukázala, že v zdravotníctve sa dajú na manažérskych postoch dosiahnuť dobrou prácou kvalitné výsledky. Nie je jednoduché nájsť na pozíciu šéfa ÚDZS človeka, ktorý má v zdravotníctve "odpracované" takmer všetky pozície a pozná rezort," uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Rezort pripomína aj plusové hospodárenie prešovskej nemocnice počas jej pôsobenia ako riaditeľky.

Doterajší šéf úradu, ktorý dohliada nad verejným zdravotným poistením, ako aj poskytovaním a nákupom zdravotnej starostlivosti, Ján Gajdoš sa vzdal koncom júna svojej funkcie. Vo funkcii bol po druhýkrát, tento raz od augusta 2010. Jeho odstúpenie mala byť podľa jeho slov reakcia na politizáciu úradu rozšírením možností odvolania predsedu z funkcie. Ministerka to odmietla. Predtým bol na čele úradu od apríla 2005 do januára 2007, kedy ho zmena zákona vtedajšej prvej Ficovej vláde umožnila odvolať.

Monika Pažinková pôsobila za prvej Ficovej vlády tri roky ako riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou Prešov, rok predtým tu pôsobila aj ako námestníčka. V súčasnosti je šéfkou súkromnej Polikliniky Sekčov. Gynekologička začala manažérsku kariéru v roku 2005, keď začala pracovať ako revízna lekárka v už neexistujúcej poisťovne Sideria. Tá sa zlúžila s Dôverou.