Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prehliadka prostaty môže zachrániť život, na Slovensku je stále tabu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Ročne podľa odborníkov absolvuje preventívne vyšetrenie len šesť až 12 percent mužov.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Rakovina prostaty u mužov môže byť vďaka skorej diagnostike dobre liečiteľná, preventívna prehliadka u urológa je však na Slovensku stále tabu. V stredu na to upozornili odborníci z Polikliniky Bezručova v Bratislave. Zároveň vyzvali mužov, aby preventívne vyšetrenie absolvovali.

"Rakovina prostaty je u mužov druhé najčastejšie onkologické ochorenie a ročne si vyžiada približne 500 životov. Aj keď je toto ochorenie v počiatočných štádiách dobre liečiteľné, na rakovinu prostaty pre neskorý záchyt zomiera približne každý desiaty pacient," uviedol vedúci lekár urologického centra polikliniky Marek Zvanciger.

Ročne podľa odborníkov absolvuje preventívne vyšetrenie len šesť až 12 percent mužov. "Pre slovenských pacientov je totiž vyšetrenie prostaty stále tabu a štatistikami sa zaraďujeme na posledné priečky v rámci krajín EÚ," doplnil Zvanciger.

Podotkol, že pri vyšetrení dokáže lekár odhaliť zmeny, ktoré pacienta spočiatku nebolia a nespôsobujú mu ťažkosti. "Najčastejšie ide o časté nočné močenie, slabý prúd moču alebo pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra. Zákerné je neraz to, že rakovina prostaty sa v skorých štádiách nemusí nijako prejaviť, a preto je dôležité absolvovať preventívnu prehliadku," priblížil Zvanciger.

Napriek tomu, že rakovina prostaty sa týka predovšetkým mužov po päťdesiatke, urologickú preventívnu prehliadku by mali podľa odborníkov absolvovať aj mladší muži, ktorí pociťujú spomenuté ťažkosti alebo sa rakovina prostaty objavila v ich rodine. "Samotné vyšetrenie pre niekoho môže byť nepríjemné, je dôležité pripomenúť, že je život zachraňujúce," uviedol Tibor Hlavatý, medicínsky riaditeľ polikliniky.