Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Prešovskom kraji 7-ročný chlapec prekonal prasaciu chrípku, už je ok

Na snímke elektrónový mikroskop zachytáva častice chrípkového vírusu H1N1, ktorý spôsobil pandémiu v roku 2009. Foto: TASR/C. S. Goldsmith, A. Balish/CDC

Počas týždňa pribudlo na Slovensku 13 nových prípadov prasacej chrípky.

Prešov 1. februára (TASR) - Počas 5. kalendárneho týždňa došlo pre akútne respiračné (ARO) a chrípke podobné ochorenia (CHPO) k prerušeniu vyučovania v 35 školských zariadeniach na území Prešovského kraja (PSK). U 7-ročného chlapca z okresu Bardejov, zaznamenali epidemiológovia nakazenie vírusom chrípky typu A(H1N1).

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom došlo na území Prešovského kraja k nárastu chorobnosti. V uplynulých dňoch zaznamenali lekári celkovo 13.544 prípadov ARO. Z tohto množstva sa CHPO potvrdili u 1892 ľudí. Najvyššia chorobnosť bola v prípade ARO a CHPO potvrdená vo vekovej skupine 0 až 5-ročných detí.

V 5. kalendárnom týždni malo na území PSK prerušené vyučovanie pre vysokú chorobnosť detí 17 materských a 18 základných škôl, konkrétne v okresoch Bardejov, Humenné, Poprad, Prešov, Sabinov, Snina, Stropkov, Svidník, Stará Ľubovňa a Vranov nad Topľou. Pre chrípkové ochorenia je v týchto dňoch v platnosti zároveň zákaz návštev v nemocniciach a to v Stropkovskom a Vranovskom okrese.

Podľa aktuálnej správy o epidemiologickej situácii v Prešovskom kraji sa potvrdilo nakazenie vírusom chrípky A(H1N1) známej tiež ako prasacia chrípka u 7-ročného chlapca, ktorý ale už chorobu prekonal. "Pacient bol liečený, momentálne je už zdravý, je v poriadku," informovala TASR Dana Džupirová z bardejovskej pobočky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Nakazenie vírusom chrípky typu A, sa potvrdilo rýchlotestom aj u jednej pacientky z okresu Vranov nad Topľou. Či ide o prasaciu chrípku zistia až dodatočné rozbory. Liečba spomínanej ženy prebehla v uplynulých dňoch rovnako bez výrazných komplikácii, informovali TASR z RÚVZ vo Vranove nad Topľou.

Počas týždňa pribudlo 13 nových prípadov prasacej chrípky


Počas uplynulého týždňa sa na Slovensku zaznamenalo 13 nových prípadov tzv. prasacej chrípky. Vírus chrípky typu A(H1N1) sa podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenky Skalickej potvrdil u pacientov napríklad v Leviciach, Košiciach, viackrát v Trenčíne, Bardejove či Galante.

Od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 sa tak na Slovensku potvrdilo celkovo 19 prípadov prasacej chrípky. Prvý prípad sa zaznamenal v októbri v Trnave, ďalšie začali pribúdať v januári. Epidemiológovia situáciu monitorujú, analýzu výsledkov zabezpečujú virologické laboratóriá v Bratislave, Banskej Štiavnici a Košiciach.

Pre prasaciu chrípku vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia v júni 2009 prvú celosvetovú pandémiu chrípky za vyše 40 rokov. Pandémia sa skončila v auguste 2010.