Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prešovská nemocnica zaviedla novú metódu skríningu rakoviny pľúc

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Novú vyšetrovaciu metódu realizujú špecialisti na pracovisku pneumológie a ftizeológie od polovice mája.

Prešov 17. mája (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove zaviedla takzvanú endobronchiálnu ultrasonografiu (EBUS - BRSK). Podľa PR manažérky nemocnice Martiny Pavlikovej to je zásadný krok smerom k pacientom zo širokého okolia včas diagnostikovať rakovinu pľúc, a tým mať aj lepšie prognózy na liečbu.

Ako povedala, na Slovensku ročne pribudne viac ako 3000 nových prípadov karcinómu pľúc. Takmer dvetisíc pacientov na toto ochorenie napriek snahe lekárov zomrie. Hoci sa vo všeobecnosti toto onkologické ochorenie spája s fajčiarmi a staršími ľuďmi, rakovina pľúc čoraz častejšie postihuje aj mladších ľudí. Kľúčová je, podobne ako aj pri iných druhoch rakoviny, jej včasná diagnostika.

Novú vyšetrovaciu metódu realizujú špecialisti na pracovisku pneumológie a ftizeológie od polovice mája. "EBUS - BRSK pomáha v diagnostike pľúcnych aj mimopľúcnych ochorení, ale predovšetkým urýchľuje a spresňuje diagnostiku karcinómu pľúc," hovorí Martin Šofranko, vedúci lekár pracoviska pneumológie a ftizeológie.

Prvé bronchoskopické vyšetrenia s využitím EBUS - BRSK úspešne realizovalo prešovské pracovisko v spolupráci s Ľubomírom Slávikom, lekárom, ktorý vykonáva uvedené vyšetrenia aj vo Fakultnej nemocnici v Motole v Prahe a s podporou tímu z prešovského oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Celej akcii predchádzala podľa Pavlikovej dlhá odborná príprava i administratívne zabezpečenie.

"Pracovisko pneumológie a ftizeológie realizuje vyšetrenia, ktoré sa v širokom okolí nevykonávajú, preto je toto naše pracovisko vyhľadávaným pre veľkú spádovú oblasť. Zavedením aj tohto špecializovaného vyšetrenia sa dostávame opäť o krok bližšie k pacientovi, čo je naše najdôležitejšie poslanie," uviedol na margo novej metódy riaditeľ prešovskej nemocnice Juraj Smatana.

Ako doplnila Pavliková, podľa skúseností odborníkov, po pandémii COVID-19 prichádzajú pacienti s chronickými ochoreniami na vyšetrenia neskoro, pretože niektoré respiračné príznaky môžu pripisovať následkom covidovej infekcie. Ďalším problémom sú značné rozdiely regiónov v zastúpení odborníkov - pneumológov, a preto môže trvať dlhší čas, než sa pacient dostane k špecialistovi.