Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na preventívne prehliadky Slováci veľmi nechodia

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zdravotné poisťovne sa snažia motivovať k prevencii rôznymi spôsobmi.

Bratislava 15. júla (TASR) - Slováci nemajú veľmi pozitívny prístup k prevencii, a to aj napriek tomu, že je zadarmo. V prípade dospelých stále pretrváva skôr nezáujem o preventívne prehliadky, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Lepšia situácia je v prípade detí. Ukazujú to čísla zdravotných poisťovní.

"Preventívnu prehliadku pre deti a dorast absolvovalo vlani takmer 50 percent detí poistených vo VšZP. V prípade dospelých to bolo 15 percent," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. Najviac navštevovaná je podľa jej slov preventívna prehliadka u stomatológa a preventívna prehliadka pre deti a dorast. Najmenší záujem je o gastroenterologickú a urologickú prehliadku.

"Vo všeobecnosti nevidíme výraznú zmenu záujmu. Vlani absolvovalo preventívnu prehliadku u gynekológa len 43 percent z celkového počtu žien, ktoré ju mali absolvovať. Čo sa týka preventívnej prehliadky u dospelých, situácia je horšia – 38- percentná návštevnosť u lekárov," uviedol PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik. V prípade detí zaznamenáva Dôvera 95-percentnú návštevnosť, čo vysvetľuje povinnými prehliadkami.

"Trend návštevnosti preventívnych prehliadok v minulom roku v porovnaní s rokom 2011 je vo všeobecnosti zhruba na tej istej úrovni a medziročne sa výrazne nemení. Za rok 2012 evidujeme návštevnosť všetkých preventívnych prehliadok na úrovni 35 percent," skonštatovala Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne. Jej poistenci majú najväčší záujem o prehliadky u zubárov, naopak, najmenej u urológov. Podľa skúseností Union ZP majú o prevenciu väčší záujem ženy.

Zdravotné poisťovne sa snažia motivovať k prevencii rôznymi spôsobmi. VšZP má napríklad súťaž a prostredníctvom webového portálu tiež ponúka možnosť ľudom otestovať sa na najčastejšie chronické ochorenia. Okrem toho po Slovensku organizuje eventy Deň pre Vaše zdravie. Poistencom uhrádza aj nadštandardnú prevenciu.

Dôvera má v súčasnosti rozpracovaný program podporujúci preventívne prehliadky u gynekológov, pediatrov aj všeobecných lekárov pre dospelých. "Podstatou je užšia spolupráca s lekármi a cielená komunikácia s poistencami, ktorých sa týka prehliadka. U detí to spojíme s poradenstvom ohľadom obezity," avizoval Cehlárik.

Union ZP má pre poistencov zase službu Preventívna pripomienka, ktorá na potrebu prehliadky upozorní. "Význam preventívnej prehliadky spočíva v tom, že sa prípadné ochorenie zachytí v počiatočnom štádiu. Čím skôr sa ochorenie zachytí, tým má lepšiu liečiteľnosť a následne aj lepšiu kvalitu života," poukázala Smatanová. Poisťovňa nad rámec zákona platí poistencom viaceré preventívne aktivity a očkovania. O možnostiach prevencie informuje aj v iniciatíve Za zdravšie Slovensko.