Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prevod akcií v zdravotných poisťovniach má podliehať súhlasu ÚDZS

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Získané znenie návrhu zároveň počíta s tým, že od jeho platnosti do konca budúceho roku nebude možné podať žiadosť o vydanie povolenia pre novú zdravotnú poisťovňu.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Pripravovaný transformačný zákon pravdepodobne zabráni možným špekuláciám s akciami zdravotných poisťovní. Znenie pracovnej verzie, ktorú sa TASR podarilo získať, hovorí o tom, že by prevody akcií podliehali predchádzajúcemu súhlasu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

"S cieľom zabrániť špekulatívnym prevodom akcií v zdravotných poisťovniach, ktoré by mohli zmariť alebo ohroziť začatý proces unitarizácie, budú všetky prevody akcií zdravotných poisťovní podliehať predchádzajúcemu súhlasu úradu," uvádza sa v materiáli.

V prípade, že by sa návrh schválil, mali by akcionári poisťovní oznámiť vopred, že sa rozhodli znížiť svoj podiel na základnom imaní. Získané znenie návrhu zároveň počíta s tým, že od jeho platnosti do konca budúceho roku nebude možné podať žiadosť o vydanie povolenia pre novú zdravotnú poisťovňu.