Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prezident: Cenotvorba liekov sa zmení

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Zľavy na doplatky zostanú v inej forme.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Cena liekov na Slovensku by po novom nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii, predtým sa ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v únii a podľa tohto priemeru sa určovali pre domáci trh. Cieľom novely má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov.

Legislatívny rámec má tiež priniesť sprísnenie vstupu prvých generických liekov na trh. Cena týchto liekov má byť po novom nižšia o 35 percent oproti cene originálneho lieku. Momentálne je to 30 percent. Zavádza sa tiež podmienka na vstup tzv. biologicky podobných liekov, ktorých cena musí byť nižšia o 20 percent v porovnaní s originálom. Od týchto zmien očakáva rezort zdravotníctva v budúcom roku úsporu 1,5 milióna eur.

Čo sa týka poskytovanej zľavy, tá bude môcť byť maximálne na úrovni polovice z doplatku. Pôjde na úkor marže lekární a v tomto prípade sa nebude deliť medzi poistenca a zdravotnú poisťovňu ako to bolo v prípade vernostných systémov v lekárňach, ktoré sa rušia.

Novela zákona prináša aj zmenu v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie a depotných antipsychotík, ktoré sa vyjmú z osobitného režimu. Tie si v súčasnosti lekári nakupujú sami. Do decembra 2011 im ich, prípadne pacientovi, dávala lekáreň na základe receptu, ktorej to potom preplácala zdravotná poisťovňa. Zmena má spočívať v návrate k pôvodnému stavu. Ako ministerstvo zdravotníctva poukázalo v materiáli, v mnohých prípadoch dochádzalo k omeškaniu vakcinácie, a to najmä z finančných dôvodov.

Právna novela bude platiť od 1. januára budúceho roka. Návrhy na zmeny prišli od ministerstva zdravotníctva ani nie rok po tom, ako začal platiť nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý presadilo ministerstvo pod vedením Ivana Uhliarika (KDH). Ten je účinný od decembra 2011.