Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prezidentkou Slovenskej komory zubných technikov bude Hana Dohálová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdôraznila, že situácia zubných technikov nie je ružová, je skôr alarmujúca.

Bratislava/Zvolen 27. júna (TASR) – Funkciu prezidentky Slovenskej komory zubných technikov (SKZT) bude počas nasledujúcich štyroch rokov zastávať opätovne Hana Dohálová. Rozhodli o tom delegáti na sneme 26. júna vo Zvolene. TASR o tom v nedeľu za komoru informoval Marcel Lincényi.

"Najviac si cením, že snem pozitívne ohodnotil prácu vedenia SKZT za ostatné funkčné obdobie a dal zelenú pre ďalšie úsilie zlepšovať legislatívne, odborné a pracovné podmienky pre zubných technikov na Slovensku," povedala Dohálová. Podľa jej slov nie je ľahké postaviť sa v tejto náročnej dobe na čelo akejkoľvek organizácie a je oveľa zložitejšie obhájiť takúto pozíciu, pretože delegáti snemu hodnotia aj výsledky za predošlé obdobie.

Zdôraznila, že situácia zubných technikov nie je ružová, je skôr alarmujúca a zdravotnícky systém sa nemôže stále spoliehať na to, že zubní technici budú pracovať pod cenu a na hranici prežitia len preto, lebo sa im práca stala zmyslom života. Ako dodala, zubní technici potrebujú licencie na výkon zdravotníckeho povolania zubný technik, ktoré vydáva komora. Len tak sa dá podľa nej udržať poriadok a nevynakladať zbytočné prostriedky na kontroly a vyšetrovanie protizákonnej činnosti.

"Zubní technici musia mať jasne stanovené štandardy pracovných postupov, minimálne zdravotníckych pomôcok na mieru v stomatológii hradených z verejného zdravotného poistenia. V opačnom prípade je ohrozená kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov. V súčasnosti je taký boom v technologických postupoch, že len zubní technici sú odborne schopní poskytnúť odborný prehľad o technologických postupoch zhotovenia a materiálových vlastnostiach zdravotníckych pomôcok na mieru v stomatológii," vysvetlila Dohálová.

Delegáti snemu SKZT odsúhlasili aj smerovanie profesijnej organizácie a pokračovanie v začatej práci. "Významným krokom bolo rozhodnutie členov SKZT darovať svoju zbierku vzácnych exponátov do vlastníctva štátu Slovenskému technickému múzeu v Košiciach,“ uzavrela Dohálová.