Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri uviaznutej kostičke v krku pomôže zjesť kúsok suchého chleba

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dôležité je nepodľahnúť panike a dýchať nosom, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Pri uviaznutej kostičke v krku pomôže zjesť kúsok suchého chleba, ktorý ju obalí. V žalúdku ju potom rozpustia žalúdočné kyseliny. Pre TASR to povedala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

"Ak však kosť uviazne tak, že spôsobuje bolesť, prípadne aj pri dýchaní, dôležité je nepodľahnúť panike a dýchať nosom. V takom prípade je potrebné vyhľadať odbornú pomoc alebo volať na tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako postupovať," priblížila.

Taktiež poradila, čo robiť pri zažívacích problémoch. "K typickým príznakom patrí pocit plného brucha, nevoľnosť, až bolesti v oblasti brucha. Vyskytnúť sa môže aj napínanie na zvracanie, prípadne zvracanie. Pri ľahšej forme postačí diéta – ideálny je nesladený čierny čaj, staršie pečivo alebo sucháre," povedala Krčová s tým, že pri úpornom, dlhotrvajúcom zvracaní je potrebné vyhľadať lekársku pomoc alebo volať na linku 155.

Pri ľahšej forme v rámci otravy alkoholom je ideálne vyspať sa, piť veľa tekutín a pomôže aj pohyb na čerstvom vzduchu. Pri ťažšej forme, až otrave alkoholom, je potrebné uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami, a pravidelne ju kontrolovať. V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, je potrebné zavolať na linku tiesňového volania 155 a riadiť sa pokynmi operátora. "Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním, ak postup neovládame, operátor nám poradí," uzavrela.