Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prieskum: Na Slovensku dojčia 53 percent polročných detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Najviac polročných detí podľa prieskumu dojčia v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Na Slovensku dojčia 53 percent detí vo veku šiestich mesiacov. Päťdesiatpäť percent dojčiat zároveň od štvrtého mesiaca ochutnáva pevnú stravu, vďaka čomu sa stretávajú s potenciálnymi alergénmi v období tzv. imunologického okna. Vyplýva to z prieskumu Iniciatívy prvých 1000 dní v spolupráci so Slovenskou pediatrickou spoločnosťou.

"Imunologické okno nastáva zhruba medzi 17. až 24. týždňom života dieťaťa. Ide o jedinečné obdobie, keď môžu dojčatá začať ochutnávať pevnú stravu. Najnovšie vedecké poznatky preukázali, že tento postup pomáha správne utvárať ich imunitné reakcie a znižuje neskoršiu precitlivenosť na alergény," uviedol predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti Milan Kuchta.

Nejde podľa neho o náhradu dojčenia, ale o ochutnávanie malého množstva základných potravín. Materské mlieko má pomáhať a podporovať rozvoj tolerancie potenciálnych alergénov.

Najviac polročných detí podľa prieskumu dojčia v Bratislavskom (64 percent) a Banskobystrickom (58 percent) kraji. Vyplynulo z neho tiež, že po prepustení z pôrodnice je dojčených priemerne 81 percent detí.

Prieskum realizovala spoločnosť NielsenIQ na vzorke 102 slovenských lekárov pre deti dorast koncom júna a začiatkom júla.