Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prieskum:Možná lieková závislosť ovplyvňuje prístup pacientov k liečbe

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Užívanie liekov, ktoré majú ako jeden z možných vedľajších účinkov vznik závislosti, sa spája s väčšou opatrnosťou, no aj s odmietaním.

Bratislava 23. marca (TASR) - Vznik možnej liekovej závislosti vyvoláva u pacientov obavy a ovplyvňuje do veľkej miery ich prístup k liečbe. Takmer 27 percent ľudí by v prípade rizikového lieku požiadalo lekára alebo lekárnika o zmenu liečby. Ukázal to prieskum realizovaný pre projekt Lieky s rozumom, ktorým Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR učí verejnosť o potrebe správneho a bezpečného užívania liekov.

Užívanie liekov, ktoré majú ako jeden z možných vedľajších účinkov vznik závislosti, sa spája s väčšou opatrnosťou, no aj s odmietaním. Prieskum agentúry 2muse realizovaný v decembri minulého roka na reprezentatívnej vzorke 1004 respondentov ukázal, že takmer 27 percent ľudí by v prípade rizikového lieku požiadalo lekára alebo lekárnika o zmenu liečby. Viac ako 45 percent opýtaných by liek užívalo podľa pokynov lekára či lekárnika, no boli by opatrnejší a viac by si všímali reakcie na daný liek. Len 15 percent opýtaných uviedlo, že by takýto liek užívalo bez obáv.

Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marián Šóth dodal, že pri každom lieku treba počítať aj s výskytom nežiaducich účinkov. "Výskyt nežiaducich účinkov vrátane liekovej závislosti vie do určitej miery ovplyvniť aj samotný pacient. Dôležité je dodržiavať predpísané dávkovanie, intervaly medzi jednotlivými dávkami lieku, ale aj spôsob, akým liek užívame, teda s čím ho kombinujeme a či ho užívame povedzme nalačno alebo po jedle," spresnil Šóth.

Skôr než pacient začne užívať nový liek je dôležité, aby o ňom získal čo najviac informácií. "Aj keď pacientov môže odrádzať čítanie príbalového letáku lieku, ktorý neraz obsahuje dlhý zoznam nežiaducich účinkov, pre pacienta je dôležitým zdrojom informácií," upozorňuje Mária Lévyová, prezidentka AOPP. Potvrdzujú to aj výsledky prieskumu. Vo viac ako štvrtine prípadov, keď boli pacientom predpísané rizikové lieky, ich o možnom vzniku liekovej závislosti neinformoval nikto, dozvedeli sa o ňom z príbalového letáku lieku.

"Len dostatočne informovaný pacient dokáže správnym užívaním svojho lieku minimalizovať vznik prípadných nežiaducich účinkov. A v prípade, že sa u neho vyskytnú, dokáže ich správne identifikovať a konzultovať ďalší postup v liečbe so svojím lekárom," dodala Lévyová.