Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prihlasovanie záujemcov do rezidentského programu sa končí v piatok

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Sestry sa môžu zaradiť do špecializačných odborov: anestéziológia a intenzívna starostlivosť, inštrumentovanie v operačnej sále a ošetrovateľská starostlivosť v psychiatrii.

Bratislava 31. januára (TASR) - Prihlasovanie záujemcov o rezidentské štúdium pre lekárov a sestry sa končí v piatok. Prihlášku je možné podať prostredníctvom zamestnávateľa na všetkých štyroch lekárskych fakultách na Slovensku a tiež na zdravotníckych fakultách realizujúcich špecializačné štúdium pre sestry. Podrobné informácie sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Lekári sa podľa nej môžu okrem špecializačných odborov všeobecné lekárstvo a pediatria zaradiť aj do ďalších 18 špecializačných odborov: anestéziológia a intenzívna medicína, detská psychiatria, fyziatria, belneológia a liečebná rehabilitácia, geriatria, gynekológia a pôrodníctvo, chirurgia, kardiológia, klinická biochémia, neonatológia, neurológia, oftalmológia, ortopédia, otorinolaryngológia, rádiológia, urgentná medicína, urológia, úrazová chirurgia a vnútorné lekárstvo.

Sestry sa môžu zaradiť do špecializačných odborov: anestéziológia a intenzívna starostlivosť, inštrumentovanie v operačnej sále a ošetrovateľská starostlivosť v psychiatrii.

"Rezidentské štúdium je nástrojom na posilnenie počtu lekárov a sestier v jednotlivých regiónoch Slovenska," konštatuje Eliášová. MZ SR podľa nej chce dostať chýbajúcich odborníkov najmä do oblastí, kde sú najviac potrební. Môžu si vybrať samosprávny kraj, v ktorom chcú po skončení štúdia pôsobiť, a tiež ambulanciu, v ktorej budú vykonávať prax.

V roku 2019 úspešne ukončilo rezidentské štúdium ďalších 32 všeobecných lekárov a osem pediatrov. Od októbra 2019 sa do štúdia zaradilo ďalších 93 zdravotníckych pracovníkov a aktuálne ich v ňom je 319. Ide o absolventov medicíny alebo lekárov, ktorí už nadobudli odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných činností v niektorom zo špecializačných odborov v povolaní lekár a sestra.

Projekt bol pôvodne zameraný len na doplnenie všeobecných lekárov a pediatrov do všeobecných ambulancií pre dospelých a do všeobecných ambulancií pre deti a dorast v regiónoch, v ktorých bol nedostatok týchto lekárov. Neskôr sa program rozšíril.