Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Príspevkom v uliciach môžu ľudia podporiť Linku dôvery Nezábudka

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tohtoročná zbierka sa uskutoční v 39 mestách za pomoci 1200 dobrovoľníkov.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Kúpou nezábudky v uliciach môžu ľudia od stredy do nedele (5. - 9. 10.) prispieť na podporu Linky dôvery Nezábudka. Tohtoročná zbierka sa uskutoční v 39 mestách za pomoci 1200 dobrovoľníkov. Informovala o tom Liga za duševné zdravie (LDZ).

Dobrovoľníci z občianskych združení, materských centier či stredných škôl v uliciach pomáhajú vyzbierať príspevky na udržanie Linky dôvery Nezábudka v prevádzke, i na ďalšie aktivity ligy. Časť prostriedkov zostáva v regiónoch pre organizácie venujúce sa podpore duševného zdravia. Prispieť možno aj prázdnou SMS na číslo 833, na webe www.dusevnezdravie.sk alebo ľubovoľnou platbou na účet Dni nezábudiek 2022.

Liga upozorňuje, že duševný stav Slovákov sa zhoršuje a linka nemôže počítať so systémovou pomocou štátu. "V roku 2020 stúpol počet samovrážd na Slovensku zo 489 na súčasných 548, čo je významný nárast. Dnes tu máme niekoľko kríz naraz, ktoré určite k pohode slovenskej verejnosti neprispejú, očakávame zhoršenie situácie. Preto apelujeme na štát, aby zachoval túto základnú službu a prispel na jej prevádzku," vyzval riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.

Upozorňuje, že linky dôvery sú vyťažené a kontakty ľudí potrebujúcich pomoc budú pravdepodobne pribúdať. Od októbra minulého roka do polovice septembra 2022 linka dôvery Nezábudka podľa organizácie prijala 11.395 hovorov a takmer 9000 mailov. "Nie sú to však 'telefonáty' a 'e- maily'. Sú to v prvom rade ľudia, ktorí vďaka tejto platforme mali možnosť bezplatne hovoriť o svojom prežívaní bez predsudkov a odsudzovania a nájsť profesionálnu pomoc," spresnila liga.

Linka dôvery Nezábudka ponúka nonstop bezplatnú a anonymnú pomoc ľuďom, ktorí potrebujú a chcú o svojich aktuálnych ťažkostiach hovoriť.