Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V bojnickej nemocnice pribudla fototerapeutická kabína

Na archívnej snímke vstup do bojnickej nemocnice. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Najčastejšou indikáciou na liečbu fototerapiou sú psoriáza, atopický ekzém, vitiligo, svrbenie kože, ale aj mnohé iné.

Bojnice 3. mája (TASR) - Vybavenie kožného oddelenia Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach doplnila nová fototerapeutická kabína. Prístroj slúži na liečbu rôznych kožných ochorení. Informovala o tom nemocnica na svojej stránke.

Fototerapia patrí k základným fyzikálnym liečebným metódam v kožnom lekárstve. Využíva dva liečebné režimy, pričom ich voľba závisí od typu kožného ochorenia. Najčastejšou indikáciou na liečbu sú psoriáza, atopický ekzém, vitiligo, svrbenie kože, ale aj mnohé iné.

"Priebeh ošetrenia je jednoduchý. Po vyšetrení lekárom, zhodnotení stavu a poučení pacienta dochádza k samotnej fotoliečbe. Nakoľko je dávka žiarenia silnejšia ako v soláriách, je nutný dozor vyškoleného personálu," uviedol primár kožného oddelenia Tibor Štovčík.

Aj fototerapia má podľa neho svoje kontraindikácie, patria k nim kožné nádorové ochorenia, infekčné ochorenia, duševné poruchy, epilepsia či užívanie fotosenzibilizujúcich liekov.

Terapia má i nežiaduce účinky, z akútnych je to spálenie a fotoalergická reakcia, medzi chronické patria starnutie kože a neskorý vznik kožnej rakoviny. "Nežiaduce účinky pritom závisia od kumulatívnej dávky, preto je dôležité správne a odborné vedenie fototerapie vyškoleným personálom," podotkol Štovčík.

Prístroj nemeckého výrobcu v hodnote 39.478 eur zakúpila nemocnica z finančných prostriedkov svojho zriaďovateľa - Trenčianskeho samosprávneho kraja.