Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci: Slováci začínajú fajčiť prevažne už na stredných školách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníci odporúčajú rozprávať sa s deťmi o téme fajčenia a jeho vplyve, a to nielen na zdravie, ale napríklad aj pleť či výkonnosť.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Problém s fajčením mladistvých dlhodobo pretrváva, aj keď možno pozorovať klesajúci trend. Slováci začínajú fajčiť prevažne už na stredných školách. Až 90 percent z tých, ktorí sa stanú pravidelnými fajčiarmi, začína fajčiť pred 19. rokom života. Upozorňujú na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a iniciatíva Na veku záleží s tým, že aj menej intenzívne fajčenie môže u mladých významne ovplyvniť zdravotný stav.

"Na mladý organizmus, ktorý je ešte stále vo vývoji, má fajčenie ešte závažnejší vplyv ako u dospelých," poznamenala Timea Záluszká z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu ÚVZ SR. Ako uviedla, aj nepravidelné fajčenie môže znižovať imunitu a obsah kyslíka v krvi, spôsobovať častejšie respiračné ochorenia či zvyšovať riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. "Fajčenie od skorého veku sa podpisuje pod väčšiu únavu detí, pokles ich výkonu a častejšie bolesti hlavy," doplnila.

Štatistiky ÚVZ SR síce poukazujú na postupne klesajúci trend fajčenia tínedžerov, avšak stále ide o vysoké čísla. "Viac ako polovica detí vo veku 11 až 14 rokov skúsilo niekedy cigaretu. Tretina z nich fajčí aspoň raz mesačne, denne fajčí až štvrtina žiakov," priblížil úrad. Prieskumu iniciatívy Na veku záleží, ktorý bol zameraný na fajčenie mladých vo veku 15 až 17 rokov, potvrdil, že mládež je silne tabaková. "Na prahu dospelosti má skúsenosti s fajčením až polovica z nej," spresnila ambasádorka iniciatívy Bohumila Tauchmannová.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP

Problémom je i nedodržiavanie zákazu predaja tabakových výrobkov neplnoletým. Kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie v rôznych predajniach ukázali, že takmer v pätine prípadov predajca nemal problém predať cigarety maloletým. "Z toho zarážajúco až v tretine prípadov predali predavači bez problémov cigarety maloletým deťom, ktorí navštevujú ešte len základnú školu," priblížila Jana Vilímová z odboru ochrany spotrebiteľa a trhového dozoru inšpekcie.

Odborníci odporúčajú rozprávať sa s deťmi o téme fajčenia a jeho vplyve, a to nielen na zdravie, ale napríklad aj pleť či výkonnosť. Iniciatíva chce najmä rizikovej skupine stredoškolákov pomôcť prostredníctvom projektu H3KNISA. "Prinášame mladým ľuďom, generácii tretieho tisícročia, atraktívnych a inšpiratívnych ľudí a témy, ktoré ich môžu motivovať 'hecnúť' sa a 'heknúť' si k lepšiemu svoj život," vysvetlil ambasádor nového projektu Matúš Okajček. Okrem toho organizácia plánuje vyraziť do škôl s celodenným workshopom H3KNISA.