Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Projekt Viem, čo zjem motivuje žiakov cvičiť aj doma

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tvorcovia projektu upozornili, že deti športujú v porovnaní s minulosťou oveľa menej. Naopak, častejšie sa u nich objavuje obezita, cukrovka či zlé držanie tela.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Deti, ktoré trávia pre pandémiu nového koronavírusu čas doma, sa môžu zapojiť do športovej výzvy. Ponúka ju program zdravej výživy "Viem, čo zjem". Na Slovensku sa realizuje jeho štvrtý ročník spoločnosť Nestlé. Odborným partnerom projektu je Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. TASR o projekte informovala Monika Milanová.

Tvorcovia projektu upozornili, že deti športujú v porovnaní s minulosťou oveľa menej. Naopak, častejšie sa u nich objavuje obezita, cukrovka či zlé držanie tela. Súčasné podmienky situáciu komplikujú, no na druhej strane internet poskytuje možnosti, ako tento čas pozitívne využiť.

Webová stránka www.viemcozjem.sk preto ponúka informácie pre školy, deti aj rodičov. Tréneri z Fit Kids doplnili obsah o rôzne cvičenia. Zdôraznili však, že pohybové aktivity by mali byť pre deti zábavou. Vytvorili preto "Športovú výzvu - Trénujeme doma", v rámci ktorej žiaci potrebujú len minimum pomôcok. Video, ktoré pre projekt pripravil tím trénerov, obsahuje niekoľko cvikov, ktoré sa dajú jednoducho realizovať v pohodlí domova.

Z cvikov si žiaci vyberú jeden, ktorý bol pre nich najväčšou výzvou, najviac sa im páčil alebo im šiel najlepšie. Svoj domáci tréning zdokumentujú vtipnou či originálnou fotografiou. Triedy tak môžu získať ďalšie body do celkového hodnotenia, kde je hlavnou cenou finančný príspevok na cvičebné pomôcky pre školu. Okrem toho súťažia aj o vecné ceny. "Sme veľmi radi, že sme sa aj my mohli stať súčasťou tohto projektu. Deti sú totiž zrkadlom doby a miesta kde žijú. Je potrebné ich motivovať a viesť k láske k pohybu už od útleho veku. Nič prirodzenejšie ako pohyb pre ne neexistuje," komentoval David Dikácz z Fit Kids.

Projekt "Viem, čo zjem" funguje v 84 krajinách sveta a zúčastnilo sa ho približne osem miliónov detí. Zameriava sa na propagáciu vyváženého životného štýlu, správnych stravovacích návykov a pohybu. V tomto školskom roku sa do projektu zapojilo 10.843 žiakov zo 104 škôl z celého Slovenska.