Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborník: Najčastejšie alergickú reakciu u ľudí vyvolávajú rôzne pele

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peľové alergie sa začínajú na jar, prvé sú alergie na pele stromov, ako napríklad breza, jelša či lieska.

Bratislava 11. júla (TASR) – Na Slovensku najčastejšie alergickú reakciu u ľudí vyvolávajú rôzne pele, ktoré patria pod inhalačné alergény. Uviedol to v súvislosti so Svetovým dňom alergií (8. 7.) hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre klinickú imunológiu a alergológiu Peter Pružinec.

"Máme celú širokú škálu podľa toho, ako idú jednotlivé obdobia roka," povedal Pružinec. Peľové alergie sa začínajú na jar, prvé sú alergie na pele stromov, ako napríklad breza, jelša či lieska. Približne od polovice mája sa začínajú pele tráv, ktoré trvajú zvyčajne do polovice júla, závisí to od oblasti Slovenska. Nasleduje obdobie burín a bylín, kam patrí napríklad žihľava, ambrózia či palina, ktoré pri teplom roku môžu trvať až do konca októbra.

Alergické reakcie sú individuálne. "Jeden pacient môže reagovať ľahkou alergickou nádchou, druhý závažnou alergickou astmou," vysvetlil Pružinec. Vo väčšine prípadov však inhalačné alergény nevyvolávajú tie najzávažnejšie alergické reakcie. Vážne alergické reakcie, ktoré sa môžu končiť aj smrťou, hrozia skôr z potravinových alergénov, bodnutia hmyzom alebo niektorých liekov, či už podávaných ústne alebo injekčne.

Alergie sú aktuálne najčastejším chronickým ochorením v Európe. V Európe aj na Slovensku každoročne pribúda počet ľudí, ktorí nimi trpia a podľa odhadov nimi bude do roku 2025 trpieť polovica európskej populácie.

"Ak pacienti vedia o tomto probléme, mali by pamätať na správnu prevenciu a okrem prvej pomoci sa svojho lekára opýtať aj na možnosti liečby, ktorá dokáže doslova zachrániť život," uviedol prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) Miloš Jeseňák.