Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prvá transplantácia srdca sa uskutočnila pred 45 rokmi

Christian Barnard vľavo Foto: TASR/AP

Príjemcom bol 55-ročný nevyliečiteľne chorý kardiak Louis Washkansky, darkyňou sa stala 25-ročná Denise Darwallová, obeť dopravnej nehody.

Kapské Mesto/Bratislava 1. decembra (TASR) – Kardiochirurg Christian Barnard si pred 45 rokmi neodškriepiteľne vydobyl miesto v histórii, keď v noci z 2. na 3. decembra 1967 uskutočnil v nemocnici Groote Schuur v Kapskom meste v Juhoafrickej republike (JAR) prvú transplantáciu srdca v dejinách.

Príjemcom bol 55-ročný nevyliečiteľne chorý kardiak Louis Washkansky, darkyňou sa stala 25-ročná Denise Darwallová, obeť dopravnej nehody.

Washkansky dostal po operácii lieky, ktoré potlačovali činnosť imunitného systému a bránili telu odvrhnúť cudzí orgán. Okamžite však zaútočili choroby. Washkansky zomrel 18 dní po operácii na obojstranný zápal pľúc. Jeho nové srdce pulzovalo do poslednej chvíle.

"Nebrali sme to ako veľkú udalosť", povedal Barnard skromne pri príležitosti 30. výročia prvej transplantácie v roku 1997. "Ani nám nenapadlo priebeh operácie nafotiť".

Jeho spolupracovníci však spomínajú na prelomový zákrok dodnes s pocitom výnimočnosti. "Stáli sme vtedy okolo neho a zadržiavali dych. Profesor sa nad pacientom týčil ako pohanská modla. Krátko nato nastal zázrak. Bola to hviezdna hodina medicíny", spomínala bývalá zdravotná sestra Sarah McInnesová.

Chirurg Christian Barnard použil techniku dôsledne odskúšanú na psoch. Jej základy vyvinula výskumná skupina amerických lekárov zo Standfordskej univerzity v Kalifornii v 50. rokoch.

V nasledujúcich troch rokoch po Washkanského operácii už lekári 58 nemocníc v 20 krajinách celého sveta vykonali 159 srdcových transplantácií.

Srdcia, obličky, pankreasy, metre tenkého čreva a kilogramy kostnej drene sa vkladali do chorých tiel a predlžovali život tým, ktorí sa už dávno vzdali nádeje. V súčasnosti sa transplantácie - a nielen srdca - rátajú na tisíce. V mnohých prípadoch sú však limitované nedostatkom orgánov vhodných na transplantovanie.

Profesor Christian Barnard zomrel 2. septembra 2001 počas dovolenky na Cypre. Príčinou jeho smrti bola astma. Patológovia potvrdili vážne poškodenie pľúc, jeho srdce však bolo údajne vo výbornom stave.

Prvú - žiaľ neúspešnú - transplantáciu srdca v Československu i v celej strednej Európe a v poradí 24. vo svete uskutočnil 9. júla 1968 kolektív lekárov na II. chirurgickej klinike Lekárskej fakulty UK v Bratislave pod vedením akademika Karola Šišku. Darcom bol 40-ročný Bratislavčan, príjemcom 54-ročná pacientka, ktorá však krátko po unikátnej operácii zomrela.

Prvú úspešnú transplantáciu srdca v SR vykonal kolektív lekárov a sestier v bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb 21. marca 1998.