Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prvá výzva z plánu obnovy v zdravotníctve je naplánovaná na jún

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výziev má byť celkovo 20 v sume viac ako 1,1 miliardy eur, vyplýva z predbežného harmonogramu.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vyhlásenie prvých troch výziev v rámci plánu obnovy pre zdravotníctvo sa posunulo z pôvodného aprílového termínu na neskôr. Prvá výzva je naplánovaná na jún. Vyplýva to z predbežného harmonogramu vyhlasovania výziev a priamych vyzvaní, ktorý zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na svojom webe.

Pôvodne bolo otvorenie prvých troch výziev v celkovej výške 971 miliónov eur naplánované na apríl. Podľa aktualizovaného harmonogramu by sa mala v júni otvoriť výzva na viac ako 2,3 milióna eur na rozšírenie a budovanie mobilných hospicov, určená pre držiteľov povolení na ich prevádzku. Ostatné dve výzvy, zamerané na zlepšenie kvality a efektívnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti vo výške takmer 836 miliónov eur a 132,9 milióna eur, by sa mali vyhlásiť v septembri. Finančné prostriedky v rámci realizácie novej siete nemocníc by mohli žiadať poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Výziev má byť celkovo 20 v sume viac ako 1,1 miliardy eur, vyplýva z predbežného harmonogramu. Väčšina sa má podľa neho vyhlásiť tento rok, niektoré začiatkom budúceho roka.

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU, ktorý predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii a prebudovať ju na zelenšiu, digitálnejšiu a odolnejšiu.

Čerpanie finančných prostriedkov je podmienené realizáciou zásadných reforiem. Kľúčovou súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR je už schválená reforma siete nemocníc. Reformy sa dotknú aj ambulantného sektora, akútnej starostlivosti, následnej a dlhodobej starostlivosti, ako aj starostlivosti o duševné zdravie.