Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Alergie sa u seniorov môžu prejavovať rôzne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

U seniorov sa môžu vyskytnúť aj novovzniknuté alergie na lieky, ktoré im dovtedy nerobili problémy, pretože s vekom sa mení aj ich imunitný systém.

Handlová 4. mája (TASR) - Alergie sa u seniorov môžu prejavovať rôzne. Reakcia organizmu závisí od ich druhu, typu alergénu či postihnutého orgánu. Výrazne modifikované bývajú alergie prítomnosťou iných ochorení a liekmi, ktoré pacient v seniorskom veku z iných dôvodov užíva. Upozornila na to primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Handlovej Miriam Kvostková.

"Alergia dýchacích ciest sa prejavuje najmä vodnatým výtokom z nosa, kýchaním, svrbením sliznice nosohltanu, upchávaním nosa, bolesťami hlavy, pocitom sťaženého dýchania hlavne pri výdychu, pískaním pri dýchaní, tlakom na hrudníku či kašľom," načrtla Kvostková.

Prejavy alergie môžu podľa nej postihnúť aj oči a prejavia sa ako slzenie, vodnatý výtok z očných spojiviek, pocit rezania, svrbenia očí alebo svetloplachosť. "Pre tráviaci trakt sú typické kŕčovité bolesti brucha, krútenie v bruchu, hnačka, nevoľnosť či vracanie. Na koži sa objavuje výsyp, žihľavka, opuch a svrbenie pokožky," doplnila s tým, že práve svrbenie patrí medzi charakteristické prejavy alergie, spôsobuje ho látka histamín, ktorá sa uvoľňuje v tele pri alergickej reakcii.

U seniorov sa môžu vyskytnúť aj novovzniknuté alergie na lieky, ktoré im dovtedy nerobili problémy, pretože s vekom sa mení aj ich imunitný systém.

"Podozrenie na alergiu vzniká, ak sa určité príznaky opakujú za rovnakých okolností, napríklad nádcha sa opakovane objavuje v peľovej sezóne, dýchacie ťažkosti sa viažu na rovnaké miesto či zariadenie miestnosti, tráviace alebo kožné prejavy pacient zaznamená po konzumácii konkrétnych potravín," vysvetlila primárka handlovskej nemocnice.

Alergia podľa nej vplýva na chronické ochorenia seniorov, môže sa u nich objaviť až bronchiálna astma. "Na mieste je v prípade seniorov, ktorí trpia viacerými diagnózami, zvážiť aj vhodnosť liekov, pretože napríklad pri liečbe kortikoidmi sa môže zhoršiť aj cukrovka," dodala Kvostková.